Jelenlegi hely

Az étkészlet kiválasztásának szempontjai

Az étkészlet megfelelő kiválasztása nagyon is lényeges momentum, hiszen nem csak az étkezés hangulatát határozhatja meg, de egy szépséges étkészlet a lakás tulajdonosának a személyiségét és ízlését is tükrözi, ami nagyon lényeges szempont, amikor a munkatársainkat, vagy a szeretteinket hívjuk meg egy – egy ebédre vagy éppen vacsorára. Azonban akkor is lényeges, hogy szép és ízléses étkészletből együnk, amikor szűkebb körben, azaz a családdal költjük el közösen az ebédet vagy éppen a vacsorát.

A legjobb, ha rögtön két étkészletben gondolkodunk, azaz egy formális és egy alkalmi étkészletet is beszerzünk. Az alkalmi étkészletnél fontos szempont, hogy tartós és praktikus legyen, míg a formális, ünnepi étkészlet lehet színesebb, díszesebb, hiszen ez az étkészlet csakis ünnepi alkalmakkor kerül elő a szekrényből. A cikkben arról lesz szó, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor étkészletet választunk.

Az étkészlet anyaga

Ma már sokféle anyagból készítnek étkészletet. A porcelán étkészlet még mindig toplistás, hiszen ezt keresik a legtöbben. A porcelánnak előkelő a megjelenése és előnye, hogy mosogatógépbe, illetve mikrohullámú sütőbe is berakható, ha az nem tartalmaz fémes díszítést.

A kerámia étkészletet is sokan választják hétköznapi használatra. Nagyon sokoldalú a felhasználása, illetve szintén bírja a mikrohullámú sütőt és a mosogatógépet is.

Az üveg étkészlet lehet alkalmi, de ünnepi alkalmakkor is használhatjuk. Közkedvelt kisgyerekes családokban. Előnye, hogy könnyen tisztítható.

Az agyagból készített, főleg a kézműves, kézzel festett tányérok, étkészletek is nagyon népszerűek. Ezeket elsősorban formálisabb eseményeken szokták a háziasszonyok a szekrényből elővenni, de sok esetben csak dekorációként funkcionálnak, hiszen gondosan megmunkáltak és nagyon szépek.

A lakás stílusa is meghatározó lehet

Az étkészlet kiválasztásakor a lakás stílusa is meghatározó lehet. A modern lakásokba jól passzolnak a minimalista, egyszerű vonalat képviselő, kifinomult étkészletek. A skandináv stílusú lakásokkal jól harmonizál a fehér színű étkészlet, amelyen a szürke, bézs színek dominálnak. Az élénk, színes, motívumokkal ellátott étkészlet a kisgyerekes családokba és a bohém stílusú lakásokba illik igazán. Míg a vidéki stílusú házakba a színes, kerámiából készült étkészlet a legjobb választás.

Az étkészlet mérete is lényeges szempont

Amikor étkészletet választunk, akkor annak méretét is figyelembe kell vennünk. Lehet, hogy első látásra beleszerettünk egy modern, dizájnos darabba, azonban, ha nem fér be kényelmesen a konyhaszekrénybe, akkor sok bosszúságban lehet részünk. Nem csak a konyhaszekrényünkkel, hanem a mosogatógéppel és a mikrohullámú sütővel is kompatibilis étkészletben kell gondolkodnunk. Voltaképpen először ezeket a tényezőket szükséges górcső alá venni és csak aztán szűkíthetjük le a keresést az étkészlet anyagát és dizájnját illetően.

Alkalmi és formális étkészletválasztás

A cikk elején szó volt arról, hogy minden háztartásban szükség van egy alkalmi és egy ünnepi étkészletre. Mindkettőnél lényeges, hogy passzoljanak a háztartási gépeinkhez és a konyhaszekrényhez. Míg az alkalmi étkészletnél a tartósságot, addig a formális étkészletnél az elegáns megjelenést vegyük figyelembe. A fehér, egyszerű díszítéssel ellátott porcelán remek választás, ha ünnepi étkészletet szeretnénk vásárolni.

A saját és a család személyiségét helyezzük fókuszba

Amikor étkészletet vásárolunk, ne csak a lakásunk stílusát, esetenként a lakberendezési tárgyak, függönyök, falak és szőnyegek színét vegyük figyelembe, hanem a saját és a családunk habitusa, életmódja is kulcsfontosságú lehet étkészletet vásárlásnál.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 
Ugrás az oldal tetejére