Jelenlegi hely

Az étkészlet kiválasztásának szempontjai

Az étkészlet megfelelő kiválasztása nagyon is lényeges momentum, hiszen nem csak az étkezés hangulatát határozhatja meg, de egy szépséges étkészlet a lakás tulajdonosának a személyiségét és ízlését is tükrözi, ami nagyon lényeges szempont, amikor a munkatársainkat, vagy a szeretteinket hívjuk meg egy – egy ebédre vagy éppen vacsorára. Azonban akkor is lényeges, hogy szép és ízléses étkészletből együnk, amikor szűkebb körben, azaz a családdal költjük el közösen az ebédet vagy éppen a vacsorát.

A legjobb, ha rögtön két étkészletben gondolkodunk, azaz egy formális és egy alkalmi étkészletet is beszerzünk. Az alkalmi étkészletnél fontos szempont, hogy tartós és praktikus legyen, míg a formális, ünnepi étkészlet lehet színesebb, díszesebb, hiszen ez az étkészlet csakis ünnepi alkalmakkor kerül elő a szekrényből. A cikkben arról lesz szó, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor étkészletet választunk.

Az étkészlet anyaga

Ma már sokféle anyagból készítnek étkészletet. A porcelán étkészlet még mindig toplistás, hiszen ezt keresik a legtöbben. A porcelánnak előkelő a megjelenése és előnye, hogy mosogatógépbe, illetve mikrohullámú sütőbe is berakható, ha az nem tartalmaz fémes díszítést.

A kerámia étkészletet is sokan választják hétköznapi használatra. Nagyon sokoldalú a felhasználása, illetve szintén bírja a mikrohullámú sütőt és a mosogatógépet is.

Az üveg étkészlet lehet alkalmi, de ünnepi alkalmakkor is használhatjuk. Közkedvelt kisgyerekes családokban. Előnye, hogy könnyen tisztítható.

Az agyagból készített, főleg a kézműves, kézzel festett tányérok, étkészletek is nagyon népszerűek. Ezeket elsősorban formálisabb eseményeken szokták a háziasszonyok a szekrényből elővenni, de sok esetben csak dekorációként funkcionálnak, hiszen gondosan megmunkáltak és nagyon szépek.

A lakás stílusa is meghatározó lehet

Az étkészlet kiválasztásakor a lakás stílusa is meghatározó lehet. A modern lakásokba jól passzolnak a minimalista, egyszerű vonalat képviselő, kifinomult étkészletek. A skandináv stílusú lakásokkal jól harmonizál a fehér színű étkészlet, amelyen a szürke, bézs színek dominálnak. Az élénk, színes, motívumokkal ellátott étkészlet a kisgyerekes családokba és a bohém stílusú lakásokba illik igazán. Míg a vidéki stílusú házakba a színes, kerámiából készült étkészlet a legjobb választás.

Az étkészlet mérete is lényeges szempont

Amikor étkészletet választunk, akkor annak méretét is figyelembe kell vennünk. Lehet, hogy első látásra beleszerettünk egy modern, dizájnos darabba, azonban, ha nem fér be kényelmesen a konyhaszekrénybe, akkor sok bosszúságban lehet részünk. Nem csak a konyhaszekrényünkkel, hanem a mosogatógéppel és a mikrohullámú sütővel is kompatibilis étkészletben kell gondolkodnunk. Voltaképpen először ezeket a tényezőket szükséges górcső alá venni és csak aztán szűkíthetjük le a keresést az étkészlet anyagát és dizájnját illetően.

Alkalmi és formális étkészletválasztás

A cikk elején szó volt arról, hogy minden háztartásban szükség van egy alkalmi és egy ünnepi étkészletre. Mindkettőnél lényeges, hogy passzoljanak a háztartási gépeinkhez és a konyhaszekrényhez. Míg az alkalmi étkészletnél a tartósságot, addig a formális étkészletnél az elegáns megjelenést vegyük figyelembe. A fehér, egyszerű díszítéssel ellátott porcelán remek választás, ha ünnepi étkészletet szeretnénk vásárolni.

A saját és a család személyiségét helyezzük fókuszba

Amikor étkészletet vásárolunk, ne csak a lakásunk stílusát, esetenként a lakberendezési tárgyak, függönyök, falak és szőnyegek színét vegyük figyelembe, hanem a saját és a családunk habitusa, életmódja is kulcsfontosságú lehet étkészletet vásárlásnál.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától elköszönünk egy újabb több évtizedes megkövesedett rendszertől, a hálapénztől. Jól gondold meg, hogy mától mivel köszönöd meg orvosodnak, szülésznődnek vagy éppen a család egyik tagját ápoló egészségügyi dolgozónak a segítségét.
Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: 3 évestől felnőtt korigBeküldési határidő: 2021. március 15.
Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Hogy miért kapjuk sokszor meg a „bezzeg az én időmben, mindig rendben volt a ház, finom főtt étellel az asztalon, pedig még ennyi elektromos csodánk sem volt?”. Hogy a mai lányok miért nincsenek felkészítve az életre? Van erre egy teóriám.
A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A bezártság és a beszűkült mozgási lehetőségek alaposan átalakították az edzőtermi kínálatot. Gyakorlatilag mindenki az online térben próbál érvényesülni, ami hatalmas választékot eredményezett. Válogatásunkban a kicsiktől a 60+os tornáig, a jógától a pilates-en át az intimtornáig végigvesszük a kínálatot.
Ugrás az oldal tetejére