Szilvalekvár receptek
Mostanában az az érzésem, hogy szilvalekváron a hagyományos, sűrű, órákig cukor nélkül készített lekvárt értjük, valami olyasmit, amit régen az asszonyok a családi házak udvarán üstökben főztek és cserépedényekben tároltak, mert ez az igazi. Pedig szilvából más is készülhet. Itt most négy alaptípust mutatok be neked:
-
hagyományos, sűrű, cukor nélkül készült szilvalekvár
-
darabos szilvalekvár (szilva dzsem)
-
gyors szilvalekvár pektinnel
-
fűszeres szilvalekvár rozmaringgal és kakukkfűvel.
A szilva előkészítésre befőzésre
Először előkészíted az üvegeket:
- tisztára mosod
- forró vízben sterilizálod
- kicsepegteted
- kiszárítod.
Bármilyen formában főzöd be a szilvát, az előkészítés módja ugyanaz és az alábbi lépésekből áll:
- A szilvát álló vízben kétszer megmosod, majd folyó vízben leöblíted.
- A szárakat eltávolítod és ismét leöblíted.
- A magokat eltávolítod, közben a szilvát feldarabolod (félbe vagy több darabba)
Megjegyzések:
- A tartósítószer nélküli eltevésnek vannak feltételei: hibátlan gyümölcs, tiszta munka, légmentesen zárható üvegek.
- A befőzni kívánt szilva legyen érett, hibátlan (ha akad benne hibás, a romlott részt vágd ki,vagy ne is főzd be).
- A befőtt és az ecetes szilva készítésénél a magozás és darabolás elmarad, de ebben az írásban ezekkel nem foglalkozom.
Hagyományos, sűrű szilvalekvár
Hozzávaló:
- 3 kg szilva (olyan mennyiség, amennyiből bátran kipróbálhatod, de valójában tetszés szerint mennyiségből készítheted a lekvárt (nem kell hozzá sem cukor, sem tartóstószer
Elkésztés:
- A kimagozott szilvát a könnyebb főzés kedvéért turmixolhatod, ledarálhatod, feldarabolhatod, de félben is hagyhatod (ez a végeredményen nem fog változtatni). A darabolással gyorsítod a folyamatot, mert a feldarabolt szilvából kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalma.
- Felteszed főni egy lábosban. Lehetőleg ne zománcos edényt használj a főzéshez, hanem rozsdamentes acélból készültet, abban kevésbé fordul elő, hogy odakozmál az aljára.
- Lassan melegíted, hogy kiengedje a levét. Főzés közben sokszor megkevered.
- Addig kell főznöd és kevergetned, míg a szilvalekvárt egy kanálra téve megfordítod, és nem esik le róla.
- Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón üvegekbe teszed – az üveg legyen tele, hogy kevés levegő maradjon benne.
- Az üvegeket lezárod, majd 5 percre fejre állítod. Ilyenkor a levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
- Egy napra száraz dunsztba teszed, majd címkézés után végleges helyére rakod.
Elkésztési idő: 4,5 óra
Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/lekvar/szilvalekvar/
Darabos szilvalekvár (szilva dzsem)
Hozzávalók:
- 1,5 kimagozott szilva
- 30 dkg kristálycukor
Elkészítés:
- A kimagozott és lemért szilvát egy lábasba teszed.
- Hozzáadod a cukrot és egy órát állni hagyod. Közben időnként megkevered, hogy a gyümölcs levében a cukor feloldódjon.
- 10 percig főzöd, majd botmixerrel egy részét összetöröd úgy, hogy darabos maradjon.
- Tovább főzöd addig, amíg tányérra cseppentve már nem folyik szét.
- Forrón üvegekbe mered annyira tele, amennyire lehet.
- Az üvegeket lezárod, majd 5 percre fejre állítod. Ekkor a bent maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
- Egy napra száraz dunsztban gőzölöd, majd felcímkézés után végleges helyére teszed.
Elkészítési idő: 2 ¾ óra (ebből munka: 1 ¾ óra)
Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/darabos-szilvalekvar-szilvadzsem/
Gyors szilvalekvár
Pektinnel, pektin tartalmú adalékokkal (dzsmfix) vagy pektin tartalmú befőző cukorral készül. Előnye, hogy a főzési idő néhány percig tart. Itt egy dzsemfixes változatot olvashatsz, amit én szilva öntetnek
neveztem el.
Hozzávalók:
- 1,5 kg megmosott, magozott szilva (kiindulhatsz 2 kg-ból, valószínű. lesz benne hibás)
- 0,5 kg cukor
- 1 tasak (25 g) Lucullus dzsemfix 3:1 (Összetevői: dextróz, pektin,, citromsav, káliumszorbát tartósítószer, kálium-citrát, növényi zsír)
Elkészítés:
- A kimagozott és feldarabolt (félbe, negyedbe vagy még kisebb darabokba) egy lábasba teszed.
- A dzsemfix tartalmát összekevered 3 evőkanál kristálycukorral.
- A keveréket a szilvához adod és forrásig melegíted.
- Hozzáadod a maradék cukrot. Összekevered, melegíteni kezded, közben is kevergeted, hogy a cukor feloldódjon.
- Felforralod és 5 percig főzöd.
- Forrón üvegekbe töltöd, majd lezárod és 5 percre fejre állítod
- 1 napra száraz dunsztba teszed.
- Felcímkézés után végleges helyére rakod.
Elkészítési idő: 1 óra
Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/dzsem/gyors-szilvalekvar/
Fűszeres szilvalekvár
Hozzávalók:
- 1 kg magozott gyümölcs
- 0,3 kg kristálycukor
- 4 mokkás kanál apróra vágott friss vagy porított szárított fűszer
Elkészítés:
A fűszeres lekvárok alapja maga a lekvár: ebben a példában a darabos szilvalekvár. A lekvár ugyanúgy készül, mint a fűszer nélküli. A különbség pusztán annyi, hogy a főzés befejezése előtt 10 perccel célszerű a fűszert hozzáadni. Azért nem előbb, mert hosszabb főzés alatt a fűszer aromája kevésbé érvényesül.
Tehát:
- A lekvár elkészítése (amíg a lekvár fő, előkészítheted a fűszereket)
- Főzés még további 10 percig
- Forrón üvegbe töltés
- Lezárás, száraz dunsztba tétel 24 órára.
- Fűszer hozzáadása
Elkészítési idő: 3 óra (ebből munka: kb. 2,5 óra)
A részletesebb leírást itt találod:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/lekvar/fuszeres-lekvarok/
Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges