Fogyasszunk szőlőt!
Rendkívüli energia - és szénhidrátforrás. Méregtelenítő, vérképzést elősegítő, vízhajtó. A szőlőt már régen is nagy becsben tartották a benne lévő értékes anyagok miatt. Kiváló szem- és bőrbetegségekre is. Együnk belőle bőven, hiszen igen fontos idegrendszer erősítő hatása van. Nagyon fontos az izmok regenerációjában is, így például izomgyulladáskor elengedhetetlen a fogyasztása. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító.
Ezek jó indokok, ugye, miért együnk gyakrabban szőlőt. Akár egész évben kapható szőlő az élelmiszerüzletekben, s ha netán nem tudnánk már mit kezdeni a nyers szőlővel otthon, süthetünk is valami különlegeset belőlük. A Penny akciós újságban rendszeresen szerepel jó ízű szőlő, amit idényben Magyarországon szüreteltek.
Szőlős sütemény receptek
Szőlős-olivaolajos torta - lédús vörös szőlővel készül, vanília és citrusfélék kellenek hozzá. Igazi olasz stílusú sütemény, amely tökéletes kiegészítője lehet a délutáni teáknak.
Hozzávalók:
- 1-1 / 2 csésze liszt, plusz még a serpenyő lisztezése
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 nagy tojás
- 2/3 csésze plusz 1 evőkanál cukor, felosztva
- 1/3 csésze tej (az alacsony zsírtartalmú is jó)
- 1/4 csésze olívaolaj
- 4 evőkanál sózott vaj, megolvasztva, plusz még a serpenyő kenésére
- 2 teáskanál citromhéj, egy citromból
- 1 teáskanál narancshéj, egy narancsból
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 csésze mag nélküli vörös szőlő, osztva
- 1 evőkanál cukor
Készítésének első lépése, hogy bekenjük a serpenyőt margarinnal és liszttel. 1-1 citrom és narancs héját lereszeljük, majd összekeverünk lisztet, sütőport, sót egy tálban. Egy másikban tojásokat, ⅔ csésze cukrot halvány sárgára keverünk. Ehhez adjuk a tejet, az olívaolajat, az olvasztott vajat, citrus héjakat és a vaníliát. Mixelővel összekeverjük a két tál tartalmát egy nagyobb tálban. Utána adjunk hozzá egy gumi spatulával másfél csésze szőlőt. Mindezt a serpenyőbe öntjük és rátesszük a fennmaradó fél csésze szőlőt, majd az 1 evőkanál cukrot. 50 percig kell sütni, amíg a sütemény teteje aranybarna színű nem lesz. Miután megsült, 15 percig állni hagyjuk.
Vagy jobban szeretünk videós iránymutatás alapján főzni, sütni? Íme egy videórecept a mindmegette.hu-tól.
Borászok szőlőtortája - fantasztikus illatú, lédús szőlővel készül. Nagyon finom torta, minden alkalomra tökéletes választás.
Hozzávalók:
- liszt - 1 1/2 csésze
- cukor - 1 csésze
- olvasztott, sózatlan vaj - 4 evőkanál
- tojás - 2 (szobahőmérsékletű)
- növényi olaj - 1/4 csésze
- tej - 1/3 csésze
- sütőpor - 3/4 evőkanál
- vanília esszencia - 1/2 evőkanál
- narancshéj - 1 teáskanál
- só - egy csipet
- lila szőlő - 1 1/2 csésze
Melegítsük fel a sütőt 350°C-ra. Zsírozzuk meg és lisztezzük be a tortaformát. Egy tálba szitáljunk lisztet, sót és sütőport. Egy másik tálban felverjük a tojást és a cukrot egy habverővel, amíg vastag és világos színűvé nem válik. Adjunk hozzá olajat, tejet, olvasztott vajat és vanília-esszenciát. Keverjük össze. Ezután jöhet a reszelt narancshéj és keverjük össze. Lassan öntsük hozzá a lisztkeveréket a nedves keverékhez. Keverjük addig, amíg az összes liszt bele nem kerül. Fedjük be a szőlőt egy kanál liszttel. Adjuk hozzá a szőlőt a tésztához és óvatosan keverjük össze. Öntsük a tésztát az előkészített sütőedénybe és süssük előmelegített sütőben 30 percig, vagy amíg az „ellenőrző” fogpiszkáló tiszta name marad. Miután a torta teljesen lehűlt, vegyük ki a süteménytálból. Vágjuk szeletekre és tálaljuk egy pohár tejjel, vagy igény szerint.
Egy szem a süteménybe, egy szem a pocakba. Próbáltunk már gyerekekkel sütögetni? Minden bizonnyal találunk olyan munkafolyamatot, amit kortól függően kicsinyeink is el tudnak végezni. Minőségi idő és jó élmény kerekedhet belőle.
Jó étvágyat mindenkinek!
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges