Jelenlegi hely

Lecsó alaprecept 3:2:1

Lecsó alaprecept – nem, nem tévedésből került utána az a három számjegy és nem is fordítva, hogy az elkészítésére ingereljen. A három szám az alap hozzávalók arányát jelenti.

Alaprecept azért, hogy el lehessen térni tőle, hogy bátran variálj, amikor lecsót készítesz és találd meg a számodra legjobbat (esetleg az otthon levő hozzávalók figyelembevételével). Hiszen minden családban kialakul egy olyan lecsó recept, amire a családtagok esküsznek mondván: ennél jobb lecsó nem létezik.

Lecsó

Lecsó alaprecept 3:2:1

A számok pontosan azt jelentik, hogy a lecsóban milyen arányban van jelen a tisztított zöldpaprika, a paradicsom és a hagyma. Az arány betartása természetesen nem kötelező, amolyan irányszámoknak tekintheted, amelynek alapján kialakíthatod a Te legjobb lecsó receptedet.

Hozzávalók

4 – 6 személyre 

  • 1,5 kg tisztított, feldarabolt zöldpaprika (2 kg-ot kell vásárolnod)
  • 1,0 kg paradicsom 
  • 0,5 kg hagyma
  • 1 db csípős paprika
  • 2 evőkanál sertészsír (csökkentheted, és készítheted szalonna kiolvasztásával) 
  • 2 evőkanál édes piros fűszerpaprika (lehet csípőssel keverve)
  • 1 teáskanál só 
  • 30 dkg kolbász, debreceni, virsli (nem kötelező) 
  • Köretként: friss kenyér, főtt vagy párolt rizs, főtt vagy pirított és főtt tarhonya

Megjegyzés:

  • Ha 4 személyre készíted, lehet, hogy elég lesz 1 kg zöldpaprika, 60 dkg paradicsom és 2 fej hagyma. 

 

Előkészítés

  • A zöldpaprikát megmosod, csumáját kiszeded. (Megfogod a paprika szárát, benyomod a paprikába, majd kihúzod a csumával együtt. Természetesen késsel is kivághatod.) Karikára, vagy hosszúkásra feldarabolod.

Lecsóhoz feldarabolt zöldpaprika

  • A paradicsomot megmosod. Héját leszeded. (A szárral ellentétes oldalon keresztben bevágod, egy-két percre forró vízbe teszed és a héjat a bevágásnál kezdve részletekben lehúzod.) Feldarabolod.

Lecsóhoz feldarabolt paradicsom

  • A hagyma héját leszeded. Apróra vagy szálasra darabolod. (Ha leöblíted a hagymát, a kést és a vágódeszkát, nem fogja csípni a szemedet. Hagymavágót is használhatsz.)

Lecsóhoz felaprított hagyma

 

A lecsó elkészítése

1.    A sertészsírt egy nagyobb (3 -4 literes) lábasban megolvasztod.

2.    Ráteszed a hagymát és üvegesre párolod.

Lecsóhoz a hagymát üvegesre pároljuk (dinszteljük)

3.    Beledobsz néhány gerezd paradicsomot. Levet fog ereszteni. Ezután már hozzáadhatod a piros fűszerpaprikát, nem fog megpörkölődni és megkeseredni.

4.    Összekevered. Ezzel elkészült a lecsó alap.

Lecsó alap

5.    Hozzáadod a paradicsomot és a zöldpaprikát. Lefedve párolod addig, amíg a zöldpaprika összeesik.

Lecsó készül

6.    Megsózod. Az 1 teáskanál só nem szentírás. A só mennyisége ízlésfüggő.

Lecsó készül

7.    Amennyiben kolbásszal, debrecenivel vagy virslivel készíted, feldarabolod.

8.    Fedő nélkül folytatod a párolást, amíg a hozzávalók már majdnem puhák.

9.    Hozzáadod a húsfélét.

10.    Készre főzöd.

 

Tálalás

A kész lecsót tányérokra szeded. Adhatsz mellé csípős zöld paprikát. Köretként számításba jöhet (néhány példa): 

  • friss kenyér 
  • párolt rizs 
  • pirított és párolt tarhonya 
  • bulgur 
  • kuszkusz
  • quinoa

Lecsó tálalva

Lecsó rizzsel tálalva

Lecsó tarhonyával tálalva


A lecsó eltevési változatait, amennyiben érdekel, itt találod!

Képek: saját készítésű étel saját felvételei. 

 

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

 

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Ferenc, János, Borbála, Mikulás... igazán gazdag jeles napokban és különleges alkalmakban december hónap. Mit is csináltak régen elődeink? Honnan tudták, milyen időjárásra számíthatunk vagy kinek hogy hívják majd a jövendőbelijét? 
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.
11 dolog, amire az utazás tanított

12 dolog, amire az utazás tanított

Szélesebb látókör, inspiráció, problémamegoldás, mélyülő önismeret, újabb nézőpontok… Minden utazás tanít valamit.
Ugrás az oldal tetejére