Jelenlegi hely

Húsvéti vacsora

A hagyomány szerint húsvét szombat estéjén véget ér a böjti időszak, amely után ilyenkor szokás ismét húst enni, többnyire sonka formájában. A sonka mellé főtt tojás dukál és friss tavaszi zöldségek egészítik ki a húsvéti vacsorát

Pap Zsuzsa írása

Nem mindegy azonban, hogy a sok finomság hogyan kerül az asztalra.

A húsvéti hidegtálak készítése

 

Hozzávalók

4 - 6 fő részére

  • 1 - 1,5 kg füstölt sonka (paraszt vagy kötözött) vagy 20 szelet gépsonka 
  • 10 – 12 db tojás
  • 1 fej saláta 
  • 1 db kígyó uborka
  • 2 csomó piros hónapos retek 
  • 2 csomó újhagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika  
  • 3 – 4 db kisebb paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db fél kg-os fonott kalács 

Ha több időd van, készíthetsz még előző nap (zárt dobozokban tárolva, hogy ki ne száradjon):

  • 3 – 4 tojásból majonézt  
  • ½ kg mirelit francia saláta alapból franciasalátát
  • 2 dl remulád mártást
  • 2 csomó medvehagymából dióval pesztót
  • fejenként 1 db kaszinó vagy 2 db töltött tojást 
  • fejenként 2 db tormakrémmel töltött gépsonkát.

Megjegyzések:

A sonka kiválasztása és főzése gondosságot kíván, ha kevés az időd, vásárolj jó minőségű gépsonkát, abból is összeállítható egy finom hideg vacsora
Ha rászánod magad a második csoportban levő dolgok elkészítésére, időt kell rá szánnod. Ha nincs az elkészítésükben némi gyakorlatod, de mégis szeretnél valami különleges ételt, akkor készíts csak franciasalátát és töltött tojást. A majonézt készen is beszerezheted.

 

Előkészítés

Ha nem akarsz vacsora előtt kapkodni, akkor már korábban elvégezheted a következőket:

  • sonkafőzés (reggel célszerű, több óra kell hozzá, a főzőlében hagyd kihűlni)
  • tojásfőzés (Főzés előtt 1 órával vedd ki a hűtőből és alapos megmosás után a sonka kihűlt levében kezd el a főzést, forrás után 10 percig, majd hideg vízben hűtsd le, így könnyen leszedheted majd a héját). Ha megcsúsztál a sonkafőzéssel, a tojást vízben is megfőzheted.
  • zöldségek megtisztítása, feldarabolása (takard le fóliával, hogy ki ne száradjon).

 

A tálak elkészítése

A húsvéti hidegtálak elkészítésére nincs szabály. Tálalhatsz mindent egy nagy tálon, én mégis azt javaslom, hogy több kisebb tálra (vagy akár nagyobb tányérokra rakd ki az ételt.

  • Alulra kerüljön salátalevél, rajta a sonkaszeletek, arra kerül a tojás és a zöldségek. A zöldségeket úgy rakd szét, hogy mindenből kerüljön mindenhova, így a színek is segítenek abban, hogy az étel valóban étvágygerjesztő legyen.   
  • Amennyiben van töltött tojás és sonkatekercs, azok franciasaláta alapra kerüljenek. 
  • A kalácsot külön tálon, tányéron vagy kenyeres kosárban tálalhatod szeletekre vágva. 

 
Húsvéti hidegtál: sonka, tojás, zöldségek
 
Húsvéti hidegtál: sonka, tojás, zöldségek
 
Húsvéti hidegtál: sonka, tojás, zöldségek
 
Kaszinótojások
 
Sonkatekercsek
 
Húsvéti hidegtál: sonka, retek, újhagyma
 
Húsvéti hidegtál: főtt tojás, remulád mártás, medvehagyma peszto, zöldség
 
Húsvéti kalács
 
Húsvéti kalács

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Egyszerű bableves

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére