Jelenlegi hely

Eper minden mennyiségben? Egyél bátran!

Az eperszezon kellős közepén vagyunk, és bár ezt az illatos, zamatos finomságot magában is lehet fogyasztani, – esetleg porcukorral meghintve, vagy tejszínhabbal, na jó, netán csokiba mártogatva… – szeretünk új epres recepteket kipróbálni.

A kissé már unalmas epertortán túl is van élet, erről győzött meg Lengyel Ákos a Mirage Étterem és Kávézó séfje, amikor az Epernapon megosztotta velünk a paradicsomos szamóca-chutney receptjét. Ezt az egzotikus szószt ehetjük kenyérre halmozva, de mártogathatunk bele sajtkockákat, sőt, sült húsoknak is kiváló kísérője.

Paradicsomos szamóca-chutney

50 dkg hámozott paradicsom, 1 kg szamóca, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg cukor, 1 dl méz, csipet só, korianderzöld, curry (por, vagy krém), 3 cl balzsamecet, 5 cl olívaolaj

Desszertként szamócás creme brulee-t készítés rejtelmeibe avatta be a jelenlévőket. Ezt a finomságot még különlegesebbé teszi, hogy a tűzsárkány nevű szerkezet segítségével magunk készíthetjük el a karamellmintázatot.

Szamócás creme brulee

5 dl tejszín, 50 dkg szamóca, 12 tojás sárgája, 6 tojás fehérje, 20 dkg vaníliás cukor, 40 dkg cukor+valamennyi a tetejére

Ki tudna ellenállni ezeknek a finomságoknak? Csak az, aki tudja magáról, hogy hisztamin- vagy fruktóz-intoleranciában szenved.

Ételintolerancia?! Miről is van szó?

Ha valaki szénanáthaszerű tünetektől szenved, folyik az orra, viszket a szeme, test-szerte kiütései vannak, fáj a feje, émelyeg, akkor bizony gyanakodhat arra, hogy érzékeny valamilyen élelmiszerre.

A háziorvos ilyenkor allergiára gyanakszik, allergiateszteket végeztet el, diétát javasol, hisztamin elleni gyógyszert ír fel – de ettől a probléma még megmarad… Ha csak a tüneteket csökkentik és nem a kiváltó okot szüntetik meg, a tünetek is visszatérhetnek. Ezek pedig, pl. a rendszeresen visszatérő migrén súlyos életminőség-romlást okoznak – magyarázta Szatmári Erika dietetikus.

Fő ételérzékenységek

A jól ismert glutén- és tejcukor-érzékenység mellett a hisztamin- és gyümölcscukor-érzékenység is nagyon sok mindenkit érint.

Allergia vagy ételintolerancia?

Az allergia által kiváltott tünetek rögtön megjelennek és függetlenek a bevitt étel-ital mennyiségétől, vagyis az eperallergiásoknál a tünetek egy szem eper elfogyasztása után azonnal jelentkeznek. Aki ételintoleranciában szenved, órákkal később fedezi fel a tüneteket, és a bevitt mennyiséggel lesz arányos a tünetek súlyossága.

Csak az eper a bűnös?

Az eper nagy mennyiségben tartalmaz hisztamint, akárcsak a paradicsom, a padlizsán, a kivi, spenót vagy az ananász, de pl. a pizza is egy valóságos hisztaminbomba. Vannak olyan élelmiszerek, mint a csokoládé, amik pedig a hisztamin felszabadulását váltják ki a szervezetben.

A tárolással szaporodik a hisztamin az élelmiszerekben, így a hosszan érlelt élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, de a szalámik, a sajtok, a kolbászok, a borok is nagy mennyiségű hisztamint tartalmaznak. Olyan élelmiszereknél is gyanakodnunk kell, amelyeket veszélytelennek gondolnánk.

A korábban Észak-Olaszországban dolgozó Balaicza Erika doktornő mesélte, hogy bármilyen szomorú, de lehet, hogy egy frissnek, egészségesnek hitt almát a piacra kerülése előtt egy dél-tiroli gyümölcskertészetben agyonkezeltek vegyszerrel, majd egy évig gázzal tartósított kamrában tartottak – így a hisztamin is felszaporodott benne.

Mitől alakul ki a hisztamin-intolerancia?

Gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók mellékhatásaként alakulhat ki. Nem csak a DAO-enzim hiánya vagy csökkenése a jele a hisztamin-intoleranciának, hanem a lyukas bél szindróma is. Ez az ijesztő nevű jelenség akkor alakul ki, ha pl. vírus- vagy baktériumfertőzéstől megbetegszik a bél nyálkahártyája is, és nem tudja már természetes szűrő feladatát ellátni, hanem átengedi a hisztamin biogénaminokat. 

És a gyümölcscukor?

A gyümölcscukor-érzékenység oka a felszívódását segítő szállító fehérje hiánya. Minden gyümölcsben van gyümölcscukor, nagyon sok zöldségben is, és mivel közkedvelt ízesítő a joghurtok, finomságok is tartalmaznak gyümölcscukrot.

Van megoldás

Természetesen a diéta lehet megoldás, de van más lehetőség is. Hisztamin intoleráns betegek orvosi vizsgálatok során véletlenül felfedezték a DAO-enzimet, amely a hisztamin lebontásáért felelős. Ezt, akárcsak a gyümölcscukor lebontásáért felelős xilóz-izomeráz-enzimet pótolni is lehet.

Mi a másnaposság oka?

A másnaposság kialakulásában is a hisztamin a ludas! A bornak magas hisztamin-tartalma, az alkohol pedig gátolja a szervezetben a DAO-enzim működését. A másnaposság hisztamin-reakció, ami abból adódik össze, hogy a magas hisztamin tartalmat nem tudja lebontani a szervezet, mert az alkohol gátolja az enzim működését.

A témáról a www.etelerzekenyseg.hu oldalon további információkat találsz.

Forrás: http://noszemely.blog.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

A hóemberek világnapját január 18-án ünnepelhetjük, és ez kiváló alkalom arra, hogy kreatívan és vidáman töltsük el a napot. Íme néhány ötlet, hogyan lehet ezt a napot emlékezetessé tenni:
Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

A hóemberek világnapját január 18-án ünneplik. Azért esett erre a napra a választás, mert a 18-as szám vizuálisan emlékeztet egy hóember formájára: a "1" a kezében lévő seprűre, a "8" pedig a két hógolyóból álló testére.
Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
Ugrás az oldal tetejére