Jelenlegi hely

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban. 

Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.

Ehhez hoztam tippeket:

  • Példa mutatása: Te magad is mutasd példával, hogy értékeled a szabadban töltött időt. Ha látnak téged a kinti tevékenységekben részt venni és élvezni, akkor biztosan szívesebben követik majd a példákat.
  • Közös programok szervezése: Szervezz olyan közös programokat, amelyek vonzóak és érdekesek lehetnek a gyereknek. Például kirándulások, kerékpározás, sporttevékenységek.
  • Kijelölt szabadtéri idő: Határozz meg bizonyos időpontokat vagy napokat, amikor a gyereknek szabadban kell lennie és nem használhatja a mobilját. Ezt lehet például a hétvégék, vagy minden nap a délutáni órákban.
  • Közös hobbi keresése: Keress olyan szabadtéri hobbit vagy tevékenységet, amely érdekelheti a gyereket, és próbáljátok ki együtt. Ez lehet például túrázás, madárles, fotózás vagy akár kerti munkák.

  • Érdekes közösségi tevékenységek: Lehetőség szerint szervezz olyan programokat, amelyekben más kamaszokkal ismerkedhetnek, vagy olyan tevékenységeket, amelyekben valamilyen új készséget sajátíthatnak el.
  • Jutalom és motiváció: Jutalmazd a gyereket, ha több időt tölt a szabadban, és kevesebbet használj a mobilját. Ez lehet például extra játék- vagy szórakoztató idő, vagy más kedvezmények.
  • Szabályok és határok felállítása: Állíts fel világos szabályokat és határokat a mobilhasználat és a szabadban töltött idő tekintetében, és legyél következetes azok betartásában. Például csak bizonyos időpontokban vagy bizonyos helyeken engedélyezheti a telefonok használatát. Ez csökkenteni a függőséget és ösztönözheti a gyerekeket a szabadban való időtöltésre.
+ Tipp: Ha túrázni, kirándulni indulunk, hagyjuk otthon a kütyüeinket! Persze legyen a biztonság kedvéért nálunk telefon, de tegyük azt a hátizsákba. Ne álljunk meg folyton megnézni a leveleinket, üzeneteinket. Ez arra is rávilágít, hogy mennyire vagyunk mobilfüggők, és nincs-e komolyabb változtatásra szükségünk!

Kommunikálj nyíltan velük az elvárásokról és az értékekről! Fontos megérteni, hogy a változás időbe telik, és némi türelemre van szükség a gyereknek és Neked is.

Ne ess kétségbe, ha először nem sikerül minden tökéletesen. A folyamatos támogatás és bátorítás megoldás abban, hogy a gyerekek nyitottabbak legyenek a szabadban való időtöltésre.

Sok sikert kívánok hozzá!

Dr. Regősné Oláh Zsanett

- Szegedimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére