Jelenlegi hely

A leggyorsabb otthoni fánk

Ez az isteni, kipróbált túrós fánk, hosszas kelesztés és a formázás nélkül készül, elég csak az alapanyagokat összekeverni. Így méltán tarthat számot a leggyorsabban elkészülő fánk díjára. Ha egyszer kiosztanak egy ilyen díjat.

Tudjuk, hogy mindennek ára van. Ebből az adagból kb. 50 kisebb daran jön ki, egy kalóriatartalma kb. 115 kcal. 

Ezek ellenére mégis finom puha, a túró és a burgonya miatt nem nehezül el az olajtól, frissen kell sütni és persze sárgabaracklekvárral a legfinomabb! Mivel szaggatás közben az olajba kerülő tésztadarabkának vékony kis „farkincája” marad, nagymamám egérkének is hívta.

Sajnos saját fotóval nem tudom illusztrálni a receptem, nincs az az anyuka aki gyorsabban fotózna, mint ahogy esznek a gyerekeim.

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt burgonya
  • 4 dkg vaj
  • 25 dkg krémes túró
  • 20 dkg liszt
  • 3 kk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 egész tojás
  • 10 dkg kristály cukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítés

A még meleg, de nem forró főtt burgonyát krumplinyomóval összetörjük, hozzátörjük a vajat és a túrót is. Ha túl darabos a túrónk, előtte érdemes pl. egy botturmix-al kicsit homogenizálni.

A tojást fehéredésig keverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük a krumplis-túrós alapunkba.

A lisztbe belekeverjük a sütőport, a sót, és azt is hozzádolgozzuk a már tojásos-krumplis masszához.

Sütés

A fánkok sütése külön odafigyelést igényel, kényes munka, külön fejezetet érdemel a recept ismertetésénél. Magas falú, jó hőtartású edénybe olajat melegítünk, és kanállal diónyi galuskákat szaggatunk bele. Alacsony hőfokon, 3-5 perc alatt aranybarnára sülnek. Sülés közben megdagadnak, ne szaggassunk túl sokat egyszerre. Sülés közben meg is kell egyszer forgatni őket.

Papírra szedve felitatjuk róluk az olajat, és hűlni hagyjuk.

Savanykás gyümölcslekvárt kis rummal, cukorral, citromlével összeforralunk, ha kihűlt, ebbe márthatjuk a fánkokat.

Ha kicsit variálni szeretnétek, lehet belekeverni kis áztatással megpuhított, apróra vágott szárított áfonyát, meggyet, vagy más savanykás bogyósokat.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Ételt készíteni nem annyira bonyolult, mint embert juttatni a Marsra. De rengeteg olyan tipp és trükk létezik, amitől vagy a végeredmény lesz jobb, vagy az életed könnyebb. Ezekből mutatunk most néhányat.
Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Változni, soha nem könnyű! A berögzült szokások, a napi rutin gördülékennyé teszik a mindennapokat. Az étkezésünkön változtatunk szinte a legnehezebben! Megszoktunk bizonyos ételeket, ízeket, és a hétköznapi rohanásban sokszor úgy gondoljuk, nincs idő az egészséges ételekre. Ha jobban belegondolunk, az egészség, a szép bőr, és a megfelelő testsúly titka is éppen itt kezdődik - a tányérunknál.
A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

Szeptember 29-én a világ minden táján a szív egészségére hívják fel a figyelmet. A Szív világnapja jó alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és átgondoljuk: vajon mi mindent tehetünk saját szívünkért és szeretteink szívének egészségéért. A szív nemcsak a test motorja, hanem életünk, energiánk és mindennapi aktivitásunk alapja.
Tiszta Hegyek Napja – Miért fontos, és mit tehetünk mi?

Tiszta Hegyek Napja – Miért fontos, és mit tehetünk mi?

Szeptember 26-án világszerte a Tiszta Hegyek Napját ünnepeljük. Ez a nap arra emlékeztet minket, hogy a hegyvidéki környezet nemcsak gyönyörű és lenyűgöző, hanem sérülékeny is. A hegyek ökoszisztémái kiemelten fontosak: innen ered az ivóvíz jelentős része, otthont adnak ritka növényeknek és állatoknak, és pihenést, feltöltődést nyújtanak az emberek millióinak.
Ugrás az oldal tetejére