Jelenlegi hely

Fánkok a farsangi mulatságra

A vízkereszttől nagyböjtig tartó, vidámsághozó-télűző ünnepünk a farsang, melynek elengedhetetlen kelléke a farsangi fánk. A fánkok készítése jó mulatság, még a kicsik is könnyedén tudnak benne segíteni.

Bátran hagyjuk őket segíteni, imádják lyukasztani a közepét és a csörögét is formázni, a kisült finomságok közül az övék biztos jó kedvre derít mindenkit!

Farsangi vagy szalagos fánk

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg szobahőmérsékletű liszt
  • 1 csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál rum
  • 4 ek cukor
  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg vaj olvasztva, visszahűtve
  • tetszés szerint zsiradé, zsír vagy olaj a sütéshez
  • igény szerint porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

1. Az élesztőt langyos cukros tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk. Azt tudni kell, hogy 36 fok az ideális hőmérséklete a tejnek és még jobb lesz a tészta, ha az élesztőbe pár perc habosodás után szórunk bele egy kis lisztet, és az ujjunkkal kicsit összekeverjük, majd tovább kelesztjük. Így kb. 15 perc alatt készen is van az élesztőnk, ez egy fontos része az igazán jó szalagos fánknak.

2. A fánknál a folyékony alapanyagokkal kezdünk: a dagasztótálba beletesszük a felfutott élesztőt, olvasztott vajat, a tojások sárgáját, a rumot, jól összekeverjük. A rumot a szerepe miatt fontos beletenni: a tészta sütés közben nem szív fel annyi zsiradékot. Anyukák, nem kell aggódni, az alkoholtartalom kisül belőle.

3. Beleöntjük a lisztet, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, sót, a többi langyos tejet felváltva a langyos vajjal.

4. Összegyúrjuk az egészet egy lágy tésztává, majd jól kidagasztjuk, bebugyolálva duplájára kelesztjük.

5. Deszkára kiborítjuk, kicsit ellapogatjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és még így is kelesztjük kb. fél órát.

6. Az olajat felforrósítjuk, a fánkokat felfordítjuk, alul az ujjunkkal lyukat nyomunk bele, és úgy sütjük. Először letakart edényben, majd levesszük a fedőt, és megfordítjuk a fánkokat. Vigyázzunk, ne hirtelen süssük, mert a közepe nem sül át! A kiszedő tányérra mindig tegyünk papírszalvétát, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. A végén porcukorral és finom baracklekvárral ízesítjük.

Tipp: a szép szalagos azaz a jól kelesztett fánk lényege az állandó hőmérséklet. Egy meleg konyhában fánkkészítés közben ne nyissunk ablakot, mert összeesnek a szépen megkelt, sütésre váró fánkjaink!

A másik elengedhetetlen farsangi recept a forgácsfánk, avagy a csörögefánk. Millió recept kering az interneten, krumplisan, nagymamám módra... itt egy általános recept, melyet formálj nyugodtan a magad módján! Ez a fánkfajta is ismert más országokban, olaszul pl. pletykának, hazugságnak hívják.

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg puha margarin
  • 2ek tejföl
  • 2 evőkanál rum

A sütéshez:

  • olaj
  • A tetejére: tetszés szerint porcukor, baracklekvár, reszelt citromhéj

A jó csöröge ropog és morzsállik!

Elkészítés:

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, az olvasztott margarint a liszthez adjuk. Beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot, a rumot, citromhéjat és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

2. Majd kb. 3 mm vastagságú téglalapformára nyújtjuk, természetesen picit lisztezzük meg a deszkát, hogy ne ragadjon oda a nyújtás közben, és derelyeszaggatóval  kb. 8x5 cm-es téglalapokra vágjuk. Egy-egy lapot aztán hosszában bemetszünk és a résen alulról befordítjuk a téglalap mindkét rövidebb oldalát. Így kapjuk meg a hagyományos csörögefánkformát.

3. Forró olajban arany barnára sütjük, papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. A végén pedig porcukorral és finom baracklekvárral ízesítjük.

Itt találsz egy hasznos videót a csörögefánk készítéséhez.

Jó étvágyat, élvezzétek a farsangolást!

 

Makai Mariann - Kecskemétimami

Képek: Pixabay; Wikipedia; Pexels/

Tima Miroshnichenko

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

5 apró szokás, amitől kiegyensúlyozottabb lesz a családi élet

5 apró szokás, amitől kiegyensúlyozottabb lesz a családi élet

Van, amikor minden egyszerre történik: a gyerekek beszélnek, a táska nincs bepakolva, a vacsora odakozmál, és persze épp akkor csöng a telefon. Ilyenkor a „kiegyensúlyozott családi élet” kifejezés leginkább egy távoli álomnak tűnik. Pedig nem a nagy, drámai változások segítenek, hanem azok az apró szokások, amik csendben, lassan átrendezik a napjainkat.
5 dolog, amit a természet jobban tanít, mint bármelyik iskola

5 dolog, amit a természet jobban tanít, mint bármelyik iskola

Gyerekkorunkban magától értetődő volt, hogy kint játszunk. Faleveleket gyűjtöttünk, kavicsokat raktunk sorba, vagy csak lestük, ahogy a hangyák jönnek-mennek a járdán. Ma sok gyerek idejének nagy része zárt térben telik: iskola, otthon, képernyő.
A női termékenység titkai

A női termékenység titkai

A fogantatás és a születés misztérium. Ma már mintha ezt elfelejtettük volna. Mintha a nők már nem bíznának a testükben és abban, hogy képesek egy gyermeket a világra hozni. Egyre inkább támaszkodnak a külső hatásokra, orvosi segítségre. A külső hatások miatt is, hiszen a társadalom nyomása és a stresszes környezet egyáltalán nem segít a nyugodt gyermekvállalásban. Sok nő egyre később, gyakran csak a negyvenes éveiben jut el oda, hogy megtalálja a megfelelő párt, akivel családot alapítana, és biztos egzisztenciát is tud maga mögött. A testünk ilyenkor még alkalmas a babavállalásra, de nem mindegy hogy addig hogyan éltünk. Mit történt testünkkel, lelkünkkel.
Egészséges őszi sütik bűntudat nélkül

Egészséges őszi sütik bűntudat nélkül

Az ősz a sült alma, az illatos fűszerek és a sütőtök szezonja nálam, főleg, ha már kint beköszönt a csípős idő. Ilyenkor egy házi sütemény nem csak a testet, de a lelket is felmelegíti. Mit süssünk, ha az őszi ízek élvezete mellett az egészség is fontos szempont számunkra?
Ugrás az oldal tetejére