Jelenlegi hely

A tenisszel az a baj, hogy egy életre szóló sport

A tenisz a sportok között az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb. Egy mozogni vágyó gyermeknek az egyik legjobb választás lehet.

Robbanékonyság; kitartás; rugalmasság; szívósság; találékonyság… a legjellemzőbb tulajdonságok, melyeket igényel és egyben adhat is.

Izgalmas és szórakoztató sport, számtalan jótékony hatással

Rengeteg előnye közül jónéhányat gyermekeink is kihasználhatnak:

 • Taktikus gondolkodással, állandó figyelmet igényelve fejleszti az agyat, új kapcsolatok alakulhatnak ki az agy idegsejtjei között.
 • A különböző típusú ütések jóvoltából a finommotoros mozgás is fejlődik.
 • Javul a kéz–szem-koordináció, hiszen a játékosnak folyamatosan meg kell állapítania, hova és mikor érkezik majd a labda, és hogyan kell visszaütnie.
 • Erősíti a szívet és az érrendszert, és magasabb energiaszinttel ajándékoz meg; a sprintek és gyors megállások váltogatásával erősödik a láb izomzata.

Ja, és szeretjük!!

Kollár László maga is gyerekkora óta teniszezik, oktat, versenyeket szervez minden korosztálynak. A Mozgó Cívisért Egyesület vezetőjeként hatalmas energiával tartja össze a Hajdú-Bihar megyei és debreceni teniszrajongókat, évente több mint száz gyermekkel szeretteti meg ezt a sportot nyári táboraikban. Ilyen hatalmas tapasztalattal a háta mögött természetes, hogy őt faggattuk ki, hogyan zajlik a gyerekek teniszoktatása.

 • Hány éves kortól érdemes elkezdeni a teniszt?

Mi 7-8 éves gyerekekkel foglalkozunk. A túl korai kezdés nem igazán szerencsés, még nem alakult ki a gyerekek testtudatossága, az ütőt is tudni kell tartani.

Persze a fiatalabb kezdőknél a tényleges tenisz mellett az óra egy részében játékos feladatok, koordinációs gyakorlatok vannak.

8-10 éves kor körül érdemes elkezdeni a teniszt, később már csak nagyon jó mozgáskorrdinációval, erőnléttel és labdaérzékkel rendelkezők vágjanak bele a profi teniszezői létbe.

Hobbiszinten viszont nagyon jól meg fog tudni tanulni játszani az is, aki tizenkét évesen, vagy akár még később kezdi. Felnőtt korban nagyon sokat lehet profitálni egy sportból, akár kapcsolatépítésben is.

 • Mit élveznek legjobban a gyerekek a teniszben?

Nem mindenki szeret futni, de ha a labdáért kell, az egész más... Ráadásul egy kicsi labdát kell ütővel eltalálni, ez még érdekesebbé teszi.

 • Nálatok is elérhető a Play and Stay, vagyis minitenisz módszer?

Igen az iskolákban főleg ez alapján oktatunk, de a kezdő csoportok esetében is könnyített (kisebb nyomású) labdákkal és kisebb pályán kezdjük meg az oktatást.

A gyerekversenyeinken pedig a 8, 9 és 11 éves korosztályban P&S szabályok szerint játszunk, azaz piros-narancs és zöld labdákkal és az egészen kis pályától (piros) a közepes pályán (narancs) keresztül a nagy pályáig (zöld) vannak a versenyszámok.

 • Jól értem, hogy az 5-10 éves korosztály számára létezik minitenisz-háló?

Igen.  És a korosztály igényeihez alkalmazkodó könnyített labdákat is használunk hozzá.

 • Hány edzésre járnak a gyerekek?

Aki csak meg szeretne ismerkedni a tenisszel, de azért persze fejlődne is, annak heti két edzés ajánlott. Akinek komolyabb tervei vannak, az akár heti négy alkalommal is járhat hozzánk. Nyári táborainkban lehetőség van a további edzésekre, tanulásra, persze olyankor a nyári örömökre is jut bőven idő. Sok a játék, strandolás…

 • Milyen költségekkel jár, ha valaki teniszezni viszi a gyerekét?

Aki hozzánk jön, annak adunk minden szükséges eszközt.

Ahhoz, hogy valaki kipróbálja, tetszik-e a gyereknek a tenisz, nem kell a felszerelésre költeni: az első időkben egy sportcipőn kívül másra nincs szükség.

Ha kitartónak bizonyul a gyerek, érdemes venni egy teniszcipőt, és egy saját ütőt – ez utóbbi a gyerekek korától függően már 5000 forintól kaphatóak, de segítünk a választásban. Ruházatból akármilyen kényelmes ruha – mondjuk melegítő – megfelel.

Az edzésekre talán a többi sporthoz képest kicsit többet kell szánni. Az oktatáson kívül a pályadíj - ami helyszíntől, naptól, napszaktól, évszaktól függően változik – is belekerül az edzés árába.

 • Mennyi idő után, és milyen versenyekre lehet járni?

Nagyon jó kapcsolatunk van más egyesületekkel, így már az egészen kezdőkkel is rendezünk kisebb bajnokságokat. Korosztályonkénti nevezés van, így mindenki a saját képességei szerint játszhat.

Ezek barátságos, jó hangulatú alkalmak, nagyon szeretik a gyerekek. Laza keretek között ismerkednek a tenisz versenyoldalával, mindenki kap a végén oklevelet, a dobogósak érmet, így a sikerélménye is megvan mindenkinek.

Aki komolyabban szeretne versenyezni, az tíz éves kor fölött elég sok versenyen vehet részt a Magyar Tenisz Szövetségnél; míg tizenhat év fölött pedig már vannak pénzdíjas versenyek is.

Aki versenyeken is kipróbálja magát, az hatalmas előnyöket szerez egész életére: megtanul küzdeni. Győzni, veszteni egyaránt. Ez később az egyetemen, egy munkahelyen sokat segít.

 • Hol lehet veletek teniszezni Debrecenben?

Teniszpályán éppúgy mint iskolákban. A Kerekestelepi pályán is tartunk edzéseket, ez télen fedett, míg nyáron szabadtéri edzéseket jelent. Debrecen több általános iskolájában is vannak edzések, ez könnyebbség lehet a szülőnek, a gyerekek a tanítás után maguktól le tudnak menni az edzésre, nem kell őket átutaztatni a városon.

A csoportokat minden esetben a tudásszint és az életkor szerint állítjuk össze. Óráinkat versenyzői múlttal és edző tapasztalattal rendelkező, szakvégzett oktatóink tartják.

Kedvetek támadt teniszezni? Szívesen elhoznád a gyermekedet?

A Mozgó Civisért Egyesület edzéseibe bármikor be lehet csatlakozni, ráadásul és az első óra ingyenes.

Az Egyesület elérhetőségei: amozgocivisert@gmail.com; Tel: 0630/4151174; https://amozgocivisert.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Ugrás az oldal tetejére