Nagy szó ez, hogy irul-virul, hisz a füge rendkívül érzékeny növény. Többek között rettentő fagyérzékeny, - 15 fok alatt elfagynak a tövek, nem véletlen, hogy egészen a Zalai dombokig kell utaznunk, ha magunk akarjuk beszerezni friss formában a gyümölcsöt. Ennek ellenére aki igazán különleges ízekre és vegyszermentes, friss fügére vágyik, annak érdemes egy zalai kirándulással egybekötött kiruccanást megkockáztatnia a Fügeligetbe akár a fővárosból is.
Lila, zöld, fekete, piros, kerek, hosszúkás. Melyiket válasszam?
A vékony héjú biztos, hogy könnyen aszalható, de hamar megromlik, a vastag héjú jobban eláll, viszont nem aszalható, a zöld színű pedig bár sokakat elriaszt, ám édesebb, mint az ismertebb lila. Az ültetvényen kb. 20 fajtából választhatunk, de tudni kell, hogy a fügének több száz fajtája létezik. Hogy kinek, melyik „a tökéletes füge”, azt a szedd magad szüretelés közben mindenki maga eldöntheti, hisz szedés közben megkóstolhatjuk, megismerhetjük az egyes fajták előnyeit, tulajdonságait.
Tele ízzel, tele vitaminnal
A gyümölcs nemcsak, hogy ízletes, de tele van értékes vitaminokkal és létfontosságú ásványi anyagokkal. A, B1, B2 vitamin és az omega zsírsavak mellett kiváló antioxidáns forrás. Édes íze okán kiváló lekváralapanyag, de fogyasztható aszalt, savanyított, fagyasztott vagy akár pálinka formában is. Sós ételek, sültek, húsok mellé fogyasztva igazi ízbomba.
Ha szereted a fügét, mindenképp látogass el egyszer a Fügeligetbe, idén augusztus 28-tól lehet szüretelni! A szedd magad alkalmakhoz előzetes bejelentkezés szükséges, keresd az ültetvény vezetőjét a 06 20 491 04 73-as telefonszámon.
Még több infó a Fügeliget FB oldalán.
- Budapestimami -
Hasznosnak találtad ezt a cikket? Oszd meg másokkal is!
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges