Jelenlegi hely

Refill azaz Töltsd újra!

Nem olyan könnyű a nagy nyári lazaságban és spontaneitásban környezettudatosnak lenni, pláne, ha szomjoltásról van szó. Ezen a területen próbál a környezetvédelemre fókuszálni a Refill kampány. Töltsd újra a kulacsod, akár egy étteremben, és mosolyogni fognak rád!

Azt régóta tudjuk, hogy ne vegyünk PET palackos vizet, mert szennyezzük a környezetet. Aki egy kicsit is vigyáz környezetére, teli kulacs vízzel indul reggel otthonról. Mely – vér- és hőmérséklettől függően – csak pár óráig tart. És utána? Marad az újratöltés. Ami bizony néha kellemetlen kuncsorgásnak tűnik, főleg a vendéglátóhelyeken. 

Mi az a Refill? 

A Refill projekt Bristolból indult 2015-ben, már számos angliai és más európai város is csatlakozott hozzá. Ezeken a helyeken és Magyarországon is kiváló minőségű a csapvíz, semmi okunk drága, környezetszennyező műanyag palackokban venni az ásványvizet, ha megszomjaznánk útközben.

Csak keress egy éttermet, kávézót vagy nyilvános kutat, és töltsd újra a kulacsod!

A sikeres nyugat-európai példákból merítve 2017-ben már Magyarországon is útjára indult az első Refill kampány, mellyel csökkenteni szeretnék az egy használat után szemétbe kerülő PET-palackok számát. Számos Fenntartható Vendéglátóhely és egyéb elkötelezett szolgáltató csatlakozott, ahol ingyen újratöltik a kulacsot, palackot. 

Minden olyan hely, étterem, kávézó, szolgáltató, bolt ajtaján a Refill matrica jelzi a lehetőséget, hogy szívesen újratöltik a kulacsod.

És honnan tudom, hogy merre induljak utántölteni?

A Refill Facebook oldalán tájékozódhatsz az egyre bővülő listáról. Sőt, Te is regisztrálhatod kedvenc helyedet Refill pontként!

Refill kút Debrecenben, a Liget téren (kép: Debrecenimami)

Az alábbi térképen tudod a hozzád legközelebb eső nyílvános vízvételi lehetőségeket megnézni. Köszönet a kozkutak.hu weboldal szerkesztőinek, hogy 12 éve végzik álhatatosan munkájukat, 18.000 pontot tartanak számon és követnek után!

Apropó, ugye Neked van már kulacsod?

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nőnap idézetek: Rólunk szól

Nőnap idézetek: Rólunk szól

A nemzetközi nőnapot először 1911-ben ünnepelték meg Clara Zetkin javaslatára, majd rá 2 évre március 8. lett a napja. Hazánkban 1914 óta emlékeznek meg hivatalosan is a nőkről. Virág, bombon, apró ajándékok helyett álljon itt néhány idézet, ami rólunk, nőkről szól.
Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Pályázat típusa:  rajz, versíró és fotópályázatBeküldési határidő: 2024. március 8.Korcsoport: általános és középiskolás diákok, akik az EDUVIZIG területén tanulnak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom Vármegye valamint Vas és Veszprém Vármegye egy része)
„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. április 15.Korcsoport: 8 - 15 év közötti általános iskolás diákok 2 kategóriában
Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Ugrás az oldal tetejére