Jelenlegi hely

Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Azoknak a férfiaknak szól, akik ki akarnak lépni a mókuskerékből és választ keresnek életük kérdéseire, akik szellemi-fizikai kalandra, kihívásra és kiszakadásra vágynak. Valódi változásra. Három nap a vadonban egy titokzatos kalandtúrán. De mi az az XCC?

Egy ismerősöm – aki kétgyermekes családapa – lelkesen mesélt erről a különleges kalandtúráról, beszámolója szerint más emberként mennek haza, akik részt vesznek rajta. Érdekelt a dolog, így megkerestem az XCC hazai vezetőjét, Hamar Dánielt.

72 óra a vadonban, csak férfiaknak, „kaland, közösség, kihívás” – izgalmas hívószavak. Mi az az XCC?

Az XCC (Extreme Character Challenge) egy nemzetközi mozgalom programja, ami 17 országban jelen van. Három napos testi, lelki, szellemi kihívás a vadonban férfiak számára. Az a célja, hogy olyan környezetet teremtsen a férfiaknak, amiben megváltoznak, méghozzá azzá a férfivá változnak, amire hitünk szerint teremtve lettek.

Ez egy hiánypótló program és közösség, ami friss víz a pusztában. A résztvevők három napra elhagyják a megszokott életük kényelmét (telefont, órát is), küzdenek az elemekkel, önmagukkal, az életük nagy kérdéseivel, de ezt nem egyedül teszik, hanem a 8-12 fős csapattal együtt. Szükségük van a kitartásra, megtapasztalják a határaikat, lelki erejüket. A programmal ott szembesülnek, előre nem lehet tudni, ahogy a végcélt sem.

Az XCC nem azt mondja magáról, hogy egy jó kalandtúra, – pedig fontos benne a kaland, – nem azt mondja, hogy mély lelki elmélyülés, – pedig van benne lelki rész –, ez egy kegyetlen nehéz kihívás.

„Ha ki akarod próbálni miből vagy!”

Az XCC-nek négy alapértéke van: a hit, a kaland, a bajtársiasság és az igazságosság. Erre a négy alapértékre hívjuk el a férfiakat. Az egész nem ér véget ott, hogy a férfi megváltozik, hanem ha beáll a szerepébe, akkor változást hoz a családjában, a közösségeiben, a társadalomban.

Tehát sokkal több, mint egy túlélőtúra. Mi jellemezi a „belső utat”, amit a résztvevők végigjárnak?

A vadonban, kiszakadva a városi élet kényelméből, távol a zavaró tényezőktől valami történik a férfiakkal, valami felébred bennük. Itt nem kell viselkedniük, lehullanak az álarcok, teljesen őszinték lehetnek, ez egy szégyenmentes hely. Az, hogy pontosan mi történik ott, arról nem beszélhetek, és mindenkit megkérünk, hogy ne is mondja el senkinek.

Az XCC-ben a résztvevők bevállalnak egy kihívást és annak az árát, ami ahhoz kell, hogy azok legyenek, akik. 18-65 év között mindenféle életkorú férfi részt vesz, de általában a házas, családos, a mindennapi élet mókuskerekében élő férfiak teszik fel a kérdést: hol van az én életem? Az nem élet, ha nem vállalok felelősséget, de az sem élet, ha csupán feladatokról szólnak a mindennapjaim.

Azt látjuk, hogy a fizikai részt, a megmérettetést, a kényelmetlenséget nem szabad kihagyni. Viszont sokkal többről szól ez, mert a kihívás a lényünk gyökeréig ér. Lehet, hogy neked nem kihívás megmászni egy hegyet, vagy bírni a hideget, de mi a helyzet erkölcsileg az életedben, mi a helyzet a kapcsolataiddal? Hogyan viszonyulsz a felelősséghez?

Mit jelent a te életedben egy gyűlölt apával való viszony, egy nehéz házasság, egy megoldatlan nevelési szituáció? Mi van a bátorsággal és a gyávasággal? Mi a helyzet a manipulációval és a kontrollal?

Tehát a férfiak kénytelenek szembenézni a lényüknek ezen részeivel is. Megérteni, hogy mindennek ára van, súlya van, ha így élnek. Magától nem változik meg, ezért küzdeniük kell, ami fájdalmas.

„Ha készen állsz szembenézésre, az életed irányának csekkolására, ha szellemileg és fizikailag egyaránt szükséged van valamire, ami felráz, ha vágysz a kalandra, kihívásra és kiszakadásra, akkor vágj bele!”

Az XCC-ben nincs helye az alkunak. Azért dolgozunk, hogy a résztvevők ne meneküljenek ez alól a kihívás elől. Komoly döntések elé állítjuk a férfiakat, vagy csinálod az utat vagy nem, itt is maradhatsz, de bevállaltad. Ez a te felelősséged, tudtad, hogy nehéz lesz, tudtad, hogy nem fogod tudni, mi következik.

Miért jó a férfiközösség? Működik a bajtársiasság?

Ha bezársz 10 férfit egy szobába, akkor jó esetben elmondják, hogy ki mit dolgozik, viszont, ha átélnek valamit, ahol egymást küzdeni látják és együtt mennek végig a kihíváson, akkor megbíznak egymásban egészen megható mélységig.

Azt látjuk, hogy a részt vevő férfiak mély lelki pillanatokat élnek meg, bajtársiasság és barátság szövődik közöttük, nagyszerűen támogatják végig egymást ezen az úton. Egymást szinte vállukon viszik, senki nem marad hátul. Ezt a hétvégét senki nem tudja egyedül végig csinálni. Valahol az életünk is ilyen, nem kellene egymás ellen küzdenünk, hanem együtt. 

A beszámolók alapján milyen gyümölcsei vannak ennek a „felrázó élménynek”?

Egy ilyen hétvége után erősebbek lesznek, teherbíróbbá válnak a férfiak, sokkal önálóbbak és szabadabbak lesznek. Az a tapasztalat, hogy megnyílnak, életre kelnek, megtelnek tettvággyal, tűz gyullad a szemükben. A feleségek is hálásak az XCC-nek, egyikük azt írta, hogy „soha nem láttam a férjemet ennyire megrendültnek, ennyire élőnek és ennyire erősnek és boldognak”.

„Ha ki akarsz lépni a mindennapok mókuskerekéből és választ találni arra, mi az élet, amit érdemes élned!”

Mik a tipikus problémák, nehézségek, amivel a férfiak napjainkban küzdenek?

Az XCC nem az élet problémáira specializálódik, hanem magára a férfira. Nagyon sok probléma abból fakad, hogy a férfi nem az, aki. Tehát a probléma az nem a munka-magánélet összehangolása, hanem az, hogy nincsen benne bátorság és felelősségvállalás, pedig mindkettő kell a probléma megoldásához. Döntenem kell, hogy priorizálok valamit és háttérbe szorítok egy másikat, olyan nem lehetek, aki mindenkinek megfelel. Vagy az életközepi válság esetén felteszem a kérdést, hogy mi az életem iránya, értelme, merre megyek?

A bátortalan, bizonytalan, a felelősséget és döntéshelyzetet elkerülő férfiből egy olyan ember lesz, aki ezekkel szembenéz. A férfi erősebb lesz, kiszakad abból, hogy önmaga körül forogjon, és rájön arra, hogy az ő szerepe sokkal fontosabb ezen a világon, mint gondolta, hogy az ő élete meghatározza a családja életét, a munkahelyének, a közösségének az életét.

Az XCC elveszi tőle az alapvető kényelmi és menekülési eszközöket, a „fájdalomcsillapítókat” és megmarad az ereje, ami adott, és ott van Isten ereje is. Addig nem jön rá erre, amíg meg nem mászik egy hegyet.

A függőség, az erőfitogtatás, – ami az igazi erőnek a hiánya –, a makacs kontrollálási vágy helyett igazi erőforrásokra találnak. A legtöbben sokkal erősebbek, mint gondolnák!

Kinek ajánlod az XCC-t?

Alapvetően minden férfinak ajánlom, az a tapasztalatom, hogy a férfiak ezt szeretik. Olyan, mint egy műszaki vizsga, szembesít azzal, hogy mi a realitás, hol tartok, hol vagyok most. Letisztázhatom az utat, ahol tovább kell mennem. Kiderülhet, hogy vannak dolgok, amik nagyon a helyén vannak, míg másokon változtatnom kellene.

Az XCC nem extrém, különleges férfiaknak szól, hanem mindennapi férfiaknak. Mi szervezők, akik csináljuk, semmivel nem vagyunk különlegesebbek, mint akik végig mennek rajta. Mindenkit várunk, aki szeretné azt az életet élni, amelyre hivatott. Nem promotáljuk az XCC-t, de olyan nagy igény van rá, hogy gyorsan betelnek a helyek.

Annyit mondunk a férfiaknak: gyertek el, kemény lesz, nem fogjátok tudni, mi fog történni, nem tudjátok bebiztosítani magatokat, távol lesztek a kényelemtől, együtt lesztek a társaitokkal a vadonban, szembe kell nézni a dolgokkal és megváltozhattok. Erre azt mondják, hogy jó, akarjuk!

Fotók: 4mhu.com

További tudnivalók az XCC-ről

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Ugrás az oldal tetejére