Jelenlegi hely

Tévhitek a babaápolásról, avagy hogyan csináld természetesen?

Lehet, hogy a gyermekeink bőrét fölöslegesen túlápoljuk? Az újszülöttkortól használható hatalmas fürdető, sampon, testápoló, popsikrém, kenőcs, hintőpor, popsitörlő, babaparfüm és krém kínálat sok kismamát elbizonytalaníthat, főleg ha meghallgatják a nagy márkák reklámszövegeit is. Biztos, hogy a sok megszokás, bevett gyakorlat nem szorul revízióra? És hogyan jelenhet meg a fenntarthatóság, a zero waste az újszülöttek, csecsemők, kisgyermekek ápolásában? Erre keresi a válaszokat a Tudatos Vásárlók legújabb kampánya, amelyben Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos segítségével lerántják a leplet számos babaápolási tévhitről és berögződésről.


A kép illusztráció (forrása: Freepik)

Egy gyermek születése rengeteg bizonytalansággal áraszthatja el a kismamát. Elég jól gondozom-e, kire hallgassak, kinek higgyek? Sokan sokfélét tanácsolnak.

A szülőkben először is nagy a bizalom és még mindig erős az elvárás, hogy receptet kapjanak, mert azzal a dolog fontossága és a felírt készítmény “jósága” lesz számukra alátámasztva. És nagy a bizalom a receptre felírt gyógyszertári készítményekben az orvosok részéről is, a megszokott magisztrális készítmények évtizedes használatától nehéz megszabadulni, régóta használják, megbízhatónak tartják. A megszokás és a kiépült bizalom is nagyon meghatározó: mert ami patikai, az jó. Magyarországon nagyon jellemző a patikában készített úgynevezett FoNos (Formulae Normales) készítmények, azaz előírt gyógyszerkönyvi receptúra szerint előállított krémek, kúpok, hintőporok, oldatok használata.

Már a várandósság utolsó heteiben patikai recepttel mennek haza a kismamák a jövendőbeli gyermekorvostól. Fürdetőkenőcs, 70%-os alkohol a köldökre, néha még a hintőporos recept is becsúszik a sorba, és az elengedhetetlen popsikenőcs, aminek az illatára a nagyszülők is nosztalgikus hangulatba kerülnek, hiszen ez az illat az ő gyerekkorukban is ugyanaz volt. És jön a “mi is ezen nőttünk fel, és itt vagyunk” megkérdőjelezhetetlen mondat, amely már el is döntheti a továbbiakat. Főleg az első gyermeküket váró szülőknél.

Sokféle szempont határozza meg a választásainkat, de előbb-utóbb eljön a szembesülés ideje, és felmerül a kérdés, hogy az eddigi hitek vajon nem váltak-e észrevétlenül tévhitekké. És hol jelennek meg mindeközben az anyagi, és hol a fenntarthatósági szempontok?

1. Érzékeny bőre van a gyereknek, ami különleges ápolást igényel

Ami valóban így is van, de meggondolandó, hogy mennyiben vagyunk mi magunk felelősek ezért a megszületése pillanatától. Az anyaméhben a magzatvíz és a magzatmáz táplálta, és védte a bőrét. A megszületés után a külvilágban, a levegőben lévő baktériumokkal, vírusokkal, porokkal, vegyszerekkel találkozik. Ha túlfertőtlenített kórházi körülmények között születik, akkor a rezisztens kórházi flórát is megkapja. Az immunitása az anyától származó veleszületett immunitás. Szerzett védekezőképessége ettől kezdve alakul majd ki. A szülőcsatornán való áthaladás során az anyai baktériumflórával találkozik, amely a testére és az azt borító magzatmázba is természetes módon beleragad, és elindítja az immunrendszer működését, így alakul ki a bőr-immunitás, a vele egyensúlyban lévő természetes baktériumflóra. Ha ezt a rászáradó magzatvizet, és a magzatmázat csapvízzel lemossák, ez a folyamat megreked, tovább bonyolítja dolgot, ha babafürdetőt is használnak.

Ezek után nem csodálkozhatunk, ha a bőr védőrétege lassabban, nehezebben alakul ki, érzékeny lesz a további külső behatásokra: csapvíz, detergenseket és parfümöket tartalmazó fürdetők, krémek, kencék. És jön a bőrszárazság, a kipirosodás, hámlás, amire újabb krémeket és testápolókat javasolnak végeláthatatlan körben.


A kép illusztráció (forrása: Freepik)

2. A csecsemőt minden nap fürdetni kell, habfürdőt, szappant, kencét, olajat használni, hogy jó illata legyen a babának

A kórházból hazatérve sem célszerű zsíroldó tulajdonságú, erősen illatosított anyagokkal mosdatni, 6 hónapos korig elegendő a tisztavizes fürdetés. A hajlatokat le lehet törölni természetes növényi olajok és víz keverékével átitatott textil törlővel vagy vattával. Az újszülött és a csecsemő nem koszos, nem szükséges tenzidekkel és lúgos hatású készítményekkel kezelni.

A fürdetést nem minden újszülött és csecsemő kedveli: van, aki szeret fürdeni, vízben lebegni, van, aki nem. Szerencsés, ha alkalmazkodunk a gyermek igényéhez, és a mindennapi fürdést ne erőltessük. A fürdés, ami valójában vízben lebegés, lehet relaxáció, a szülő-gyerek kapcsolódás, a megnyugvás, megnyugtatás, a napi rítus része, de nem válik feltétlenül azzá.

A kisgyerekek többet vannak a szabadban, saraznak, homokoznak, nekik már több esélyük van arra, hogy koszosak legyenek. A maszatos kezeket, arcokat, izzadt gyerektesteket gyakrabban és alaposabban kell tisztogatni, mint a kicsi babákét. A nagyobbacskák szeretnek is egy kád meleg vízben pancsolni, szeretik a buborékos, habos vizet. Pedig a bőrükön lévő vékony zsírrétegét veszítik el a melegvízben ázáskor, a bőr pedig így lesz érzékenyebb a kiszáradásra és a berepedezésre. Ezért ha lehet, ne sokáig “ázzon” a gyerek, fel lehet kínálni alternatívaként a zuhanyzást.

A fürdetéshez válasszunk szulfát tenzidek (pl.sodium lauryl sulfát, ammónium lauril szulfát) nélküli szappanokat, tusfürdőket. Ezek helyett szerencsésebb választás lehet a növényi olajokból főzött szappan, amiben lehet sheavaj, kakaóvaj, ligetszépe olaj, gyógynövények kivonata, mint a levendula, körömvirág, rózsa. Vannak mosódió alapú fürdetők és kímélő cukortenzidek, amelyek kedvezőek a bababőr egyensúlyának megtartásában.

3. Köldökcsonk kezelése naponta többször alkohollal, jóddal, hintőporral

Az újszülöttek köldökcsonkjának kezelésében hatalmas köröket jártak be az ajánlások az elmúlt években. Volt jód, hintőpor, 70%-os alkohol, volt semmi, ami azt jelenti, hogy hagyjuk, majd leszárad, volt csak sima vízzel törölgetés. Sőt, jobbára mindezek együtt vannak jelen, az orvos kora, tapasztalata, a tudományhoz való hozzáállása függvényében választ és javasol.

Jó hír az, hogy a köldökcsonk leszárad és leesik magától is, mert lassan mumifikálódik az amnion-köldök, ott, ahova a csatot vagy az elkötést helyezték.

Az alkohol, és a jód gondoljuk meg, rákenve az újszülött vékony bőrére, mit csinál? Felszívódik. Ugyanezért nem javasolják ma már a hexaklorofénes hintőpor sem, amit régebben úgy szórtak a gyerek köldökére, mint fánkra a porcukrot. A sima vízzel törölgetés azért nem vált be, mert állandóan feláztatta a csonkot és nem száradt megfelelően.

Konszenzus lehet, hogy figyeljük a köldököt, nem vérzik, nem pirosodik-e – nem szokott. Az esetlegesen felgyűlő váladékot jódmentes  Octenisept spray-vel befújva kitörölhetjük naponta 1-2x, majd ahogy múlnak a napok 1x, aztán már egyszer sem. Levendulavízzel vagy rózsavízzel is le lehet törölni a váladékot, de csak a köldökcsonk tövénél. Ha a csonk 2-3 hét után sem válna le, forduljunk a gyerekorvoshoz.

További tippek ITT találhatók. - Tudatos Vásárlók 

- Pécsimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére