Jelenlegi hely

Rétvári: hungarikum a mindennapos testnevelés

Hungarikumnak nevezte Rétvári Bence a mindennapos testnevelés felmenő rendszerű bevezetését az iskolákban a minőségi testnevelésről szerdán Budapesten rendezett nemzetközi konferencián.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: a minisztérium az embert "egységben" kívánja kezelni. Amilyen fontos az oktatás, a kultúra, az egészségügy, ugyanolyan fontos a sport is, amely komoly jellemformáló tevékenység - fogalmazott.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a mindennapos testnevelés felfutó rendszerben történő bevezetése a közoktatási intézményekben azzal is jár, hogy egyre több tornateremre, tornacsarnokra, uszodára van szükség. A kormány ezért indított el egy országos, évről évre több milliárdos támogatást élvező infrastruktúra-fejlesztési programot - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy szeptember 1-jétől ismét önállóvá vált a Testnevelési Egyetem, ahol a legmagasabb szintű oktatási, képzési programok valósulhatnak meg. Szólt arról, hogy az egészséges életmód érdekében a kormány számos intézkedést hozott, a dohányzás visszaszorítását célzó döntések mellett bevezették a chips-adót.

 

Agata Dziarnowska, az Európai Bizottság Sport és Kulturális Főigazgatóságának sportért felelős igazgatója azt mondta, üdvözlik azt a magyar kezdeményezést, amely a testnevelést hangsúlyossá kívánja tenni az iskolákban. Hozzátette: Magyarország mindig nagyon fontos szerepet játszott a sport területén, és a magyar kormány már 2011-ben, az ország uniós elnöksége idején nagyon magas normát állított a többi tagállam elé.

Kitért arra, hogy az unió anyagilag is támogatja a testneveléssel összefüggő kezdeményezéseket, példaként említette az Erasmus-programot: 2015-ben költségvetésének fele a testnevelést, testmozgást támogatja majd - jelezte. Megemlítette az európai sport hete kezdeményezést is, amely az iskolai testnevelést szintén hangsúlyosan kívánják kezelni.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke kiemelte: az uniós tagállamok közül az Orbán-kormány elsőként teremtette meg a lehetőségét annak, hogy a cégek a társasági adókedvezmény segítségével támogathassanak egyes csapatsportágakat.

A mozgás iránti igényt már gyermekkorban fel kell ébreszteni - hangsúlyozta, hozzátéve: a kormány stratégiai ügyként kezeli az ifjúság egészséges életre nevelését és a sportot. Ahhoz, hogy egy nemzet egészségtudatos legyen, célirányos, jól átgondolt beavatkozásokra van szükség - állapította meg a szövetség elnöke, aki szerint nemzetközi szinten egyedülállónak számít a mindennapos testnevelés bevezetése.

Balogh Gábor jelezte, számos segédanyagot állítottak össze, és hétezer pedagógust készítenek fel módszertani újdonságokra, az új típusú Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszthez (NETFIT®) a szükséges eszközöket már kiszállították az iskolákba.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére