Jelenlegi hely

"Ha nincs eszed, legyen noteszed", avagy mi is az a kreatív tervezőnapló

Ismered az érzést, amikor biztosan tudod, hogy felírtál valamit egy papírfecnire, de nem találod sehol? Vagy amikor eszedbe jut egy szuper gondolat napközben, aztán este az ágyban álmatlanul hánykolódsz, mert nem jut eszedbe mi volt az (és közben számolod az órákat/perceket, hogy mennyi időd maradt aludni, míg kelt a gyermeked)? Vagy amikor azt érzed este, hogy elment a nap és te semmit sem csináltál, pedig tutira le sem ültél egy percre sem egész nap?

El se hinnéd, de minderre a problémára van egy hihetetlen egyszerű megoldás! Vegyél egy füzetet! Persze „Akinek nincs esze, legyen notesze!” közismert mondás miatt egy percig sem kell rosszul érezned magad! Ne azért vegyél, vagy keress otthon egy füzetet, mert nem lenne eszed! Hanem azért, mert neked nem csak hogy van eszed, de jól és jóra szeretnéd használni!

Például, amikor együtt játszol a kisgyerekeddel délután és eszedbe jut valami, tutira nem fogsz tudni odafigyelni rá, mert a gondolataid önálló életre kelnek. De ha felírod egy olyan helyre, amiről tudod, hogy meg fogod ott találni, akkor máris vissza tudsz cseppenni a jelenbe, és figyelni tudsz a lényegre!

De mondhatnám azt is, hogy mennyivel jobb büszkén végigtekinteni a napodon este, mert ott van előtted feketén fehéren, hogy amire azt gondoltad, hogy semmi, az valójában egy húsz pontos feladatlista teljesítése valamilyen csoda folytán.

És eddig csak egy szimpla füzetről beszéltünk, amibe felírod, ha valamilyen időpontot kaptok az orvostól, leírod, hogy miket kellene elintézzél napközben (majd jelölöd, ha elvégezted), beleírod az összes benned kavargó kusza gondolatot és máris fél téglával könnyebbnek érzed magad. És amikor azt mondom, hogy kezdj el tervező naplót vezetni, fel fogod kapni a fejedet! Hiszen már érzed a különbséged a szimpla mezei füzeted előtti, és az utáni életed közt. Lehet ezt még fokozni?

Igazából ez rajtad múlik! Mert lehet, hogy alapból olyan beállítottságú vagy, hogy könnyen tudod rendszerezni a dolgokat, így a füzetednek is hamar kitalálod a rendszerét. De lehet, hogy számodra nehézséget okoz, hogy a füzetedben felírt jegyzetek közt eligazodjál, vagy további praktikákkal tedd könnyebbé a használatát. Ha ez utóbbiba tartozol, akkor se legyél elkeseredve, mert te is ki fogod tudni alakítani a saját tervező naplód rendszerét! Hiszen ott van például a Bullet Journal, ami a végtelenül egyszerű elemeivel tökéletesen tud működni és könnyen a saját képedre tudod formálni. (És még véletlenül se dőlj be a média által keltett tévútnak, miszerint a Bullet Journal vezetéséhez rajzolni kell tudni és sok idő, mire elkészíted magadnak! A BuJo-hoz csak írni kell tudni, és naponta rászánni pár percet, de azt rendszeresen.)

Mindamellett a Bullet Journal egy út a sok közül, hiszen amint a kezedben van egy üres füzet, ami a tiéd, ott te vagy az irányító. Te tudod, hogy mire van szükséged és mire nincs. Te tudod kitapasztalni, hogy milyen stílus áll hozzád közel, hogy milyen ritmusban vezeted a füzeted. Te tudod meghatározni, hogy milyen tartalom kerüljön bele és mi nem. Senkinek és semminek nem kell megfeleljél, a magad ura vagy! És tudod mit? Tényleg a magad ura leszel! Hiszen azon túl, hogy minden dolgod egy helyre lesz összegyűjtve és rendszerezve, még magadat is elkezded jobban megismerni. „Mivel is telnek a napjaim? / Mi az, ami most érdekel? / Jé, ezt így csinálom?” Majd nem csak megismerni, de elkezdesz fejleszteni magadon. „Így sokkal jobb lenne a napom./ Igen, megérdemlem, hogy azzal is foglalkozzak, ami engem érdekel/kikapcsol. / Jé, ezt így sokkal jobb lenne csinálni.”

Mert mi is a tervező napló?

Egy (kezdetben) üres füzet, aminek lelke van. Tartalmazza a jövőben várható eseményeket, a céljaidat, a terveidet. Benne van a jelened és a múltad. Mindaz, amit csak fontosnak, vagy kevésbé fontosnak találsz, de jól esik leírni. Viszont nincs benne semmi olyan, amit nem szeretnél, amire nincs szükséged. Van egy rendszere, ami segít téged eligazodni benne és kialakulnak a rutinjaid vele kapcsolatban. És van egy nagyon fontos tulajdonsága! Te alkotod meg magadnak! Ezért fogod annyira szeretni, és ezért fog olyan jól működni!

Gondolnád, hogy egy tervező napló fordíthat egyet a hétköznapok monoton menetén? Hogy segít előre tekinteni, meglátni a lényeget? Hogy segít elindítani egy rendszerezettebb életet? Hogy veled van, támogat, motivál, megnyugtat, lenyugtat és még élményt is ad? Én csak lassacskán jöttem rá, hogy az egyszerű kis teendőlistáim milyen népes társaságot tudnak maguk köré gyűjteni, ha adok számukra egy „bulihelyszínt”. Az én rendszerem nem tökéletes, de ahhoz képest, ahonnan indultam, elég szuper. Meglehetősen jól működik, így nem is bánom, hogy nem tökéletes, hiszen így benne van a fejlődni vágyás. Folyton változik, fejlődik, alakul, és így ad pontos képet arról, milyen vagyok én. És talán pont ezért élvezem annyira, hogy megérje napról napra foglalkozni vele.

Remélem sikerült átragasztanom rád valamit a lelkesedésemből, és már rohansz is keresni egy füzetet, hogy te is elkezd kitaposni a saját utadat!
 

Ha szeretnél részletesebben megismerkedni a tervező naplóval, regisztrálj a Kreatív határidőnapló készítő workshopra:
 

>>> Jelentkezem a kreatív határidőnapló készítő workshopra! <<<
 


Tóth Cecília 

Kapcsolat:
Zezil – kreatív idő tervezés - https://www.zezil.hu/
Ingyenes Bullet Journal email tanfolyam - https://www.zezil.hu/bullet-journal/bujotanfolyam/
Tanfolyam - https://www.iranytu.zezil.hu/
Facebook oldal – https://www.facebook.com/zezilhu/
Facebook csoportok – Funkcionális tervezés – https://www.facebook.com/groups/funkcionalistervezes/
Bullet Journal Klub – https://www.facebook.com/groups/bulletjournalklub/
Instagram - https://www.instagram.com/cili_zezil/

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!