Jelenlegi hely

Zselici Vadvirág Óvoda

Cím: 7474 Simonfa, Ady Endre utca 4
Telefon: 82/ 373-,005
E-mailzsevaovi74@gmail.com
Webwww.facebook.com/groups/1214464265326375
OM azonosító: 033860

Intézményvezetó: Drahos Györgyi

Fenntartó: Zselici Vadvirág Óvoda Intézményfenntartó Társulás

" A kisgyermekkel mindent elérhetünk személyes példa és tett által" (Brunszvik Teréz)

Óvodánk Somogy megyében, Kaposvártól 10 km-re délre, a zselici dombvidék egyik völgyében, erdőséggel körülvett, egészséges zöldövezetben megbújó kicsiny falu, Simonfa szívében helyezkedik el.

Az óvoda épülete 1910-ben épült. 1985-ben újították fel és különböző átalakítások után vált napközi otthonos óvodává.
Óvodánk 2004. június 3-tól felvette a "Zselici Vadvirág Óvoda" elnevezést.
2008. szeptemberében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium a kisgyermekkori környezeti nevelés terén végzett tevékenységünk elismeréseként a "Zöld Óvoda" címet adományozta az intézménynek.
Óvodánkban két csoport található. Működési területét a kb. 10 km-es körzetben elhelyezkedő kistelepülések - Bőszénfa, Zselickislak, Zselicszentpál - adják.
Óvodánk működését a négy község - Simonfa, Bőszénfa, Zselickislak és Zselicszentpál - Intézményfenntartó Társulás formájában biztosítja.

Jelenleg óvodánkban négy felsőfokú iskolai végzettségű óvodapedagógus foglalkozik a gyermekekkel.

Óvodánk az egyenlő hozzáférés alapelveinek érvényesítésével lehetővé teszi minden gyermek számára, hogy képességeinek, készségeinek megfelelő nevelésben részesüljön. Szükségesnek tartjuk, hogy a gyerekek sokféleképpen tevékenykedhessenek, alkotási vágyuk felkeltésével fejlesszük esztétikai érzéküket, sokoldalú megismerésre nyújtsunk lehetőséget. A gyakorlati tapasztalatszerzés biztosításával, a készségek, képességek alakítását és fejlesztését kívánjuk elősegíteni.

Szakmai tudásunkkal kiegészítjük a családi nevelést, ezzel segítjük a boldogabb gyermekkort. Elismerjük a családi nevelés elsődlegességét, annak kiegészítőjeként törekszünk egy nyitott, őszinte partneri kapcsolat kialakítására a családokkal. Nevelőmunkánkban folyamatosan figyelembe vesszük a gyermek testi- lelki, kulturális és szociális szükségleteit.
A gyermek különleges védelme, jogainak tiszteletben tartása, feltétel nélküli szeretete, megbecsülése, csak érzelmi biztonságot nyújtó, szeretetteljes, derűs, családias légkörben valósulhat meg. Óvodai nevelésünk gyermekközpontú, befogadó, a gyermeki személyiség kibontakoztatására irányul, megőrizve a gyermek identitását, hiszen minden gyermek különböző.
Gyermeknevelésünk alapja az érzelmi biztonság kialakítása. A személyiség kibontakoztatása az életkori és egyéni sajátosságok, az eltérő fejlődési ütemek figyelembevételével történik. Azt valljuk, hogy óvodánk nevelési folyamatában különös hangsúlyt kell helyeznünk az egyéni és egyénenkénti bánásmód alkalmazására, az egyénenkénti fejlesztésre.
Az iskolai közösségbe történő sikeres, kudarcoktól mentes beilleszkedéshez szükséges jellemvonások fejlődését, érzelmi, értelmi és szociális képességeik kibontakoztatásával segítjük elő 
Figyelembe vesszük, hogy a gyermekek alapvető megnyilvánulási formája a mozgás, fő tevékenysége a játék. Ebbe ágyazódik az életkornak és a gyermek egyéni képességeinek megfelelő műveltségtartalmak közvetítése, sokszínű tevékenységek által.

A hagyomány megélése, a népi kultúra életben tartása jelentős feladatunk. Az óvodába lépéstől megteremtjük azt a hangulatot, légkört, amelyben a hagyomány a nevelés szerves részévé válik. Fontos, hogy a gyermekek megtalálják benne a szépséget, az örömet, a kedvességet és a szórakozást, és maguk is követendő példának tekintsék. Ehhez szükséges olyan óvónői közösség, mely azonosulni tud a népi folklórral, ismeri és szereti azt. Ismeri a népszokások eredetét, azok lényegét és képes átadni nevelő értékeit az óvodás korú gyermekek számára.

Az óvodában ünnepelhető jeles napok

Születésnapok ünneplése a tanév során.

Őszi ünnepkör:
Szüret
Mihály- nap
Márton-nap

Téli ünnepkör:
Advent /Adventi koszorú, Adventi naptár/
Mikulás
Luca napi szokások /búza vetés/
Karácsony
Újévi jókívánságok
Február 2. "Medve kibújás vagy bebújás"
Farsang
Kiszebáb kitáncolás, égetés

Tavaszi ünnepkör:
Nőnap
Március 15. Nemzeti ünnepünk
Március 18-19-21 Sándor József Benedek - A három "meleg hozó"
Március 22. Víz világnapja
Húsvét
Április 22. A föld napja
Anyák napja
Május 4. Tűzoltók napja
Május 19. A madarak és fák napja
Gyereknap

Nyári ünnepkör:
Pünkösd

A jeles napokat hosszabb előkészület előzi meg. Ezekben az időszakokban gyermekeink kíváncsiságát, érdeklődését figyelembe véve, változatos tevékenységeket biztosítunk számukra. A hagyományok megélése közben a közös tervezgetés, beszélgetés, közös munkálkodás teszi izgalmassá és örömtelivé a várakozás időszakát. Mindeközben erősödik bennük az összetartozás érzése, alakulnak, erősödnek a baráti kapcsolatok, mélyülnek érzelmeik, bővülnek ismereteik.

Az óvodában igénybe vehető ingyenes foglalkozások:
- logopédia
- ügyes kezek szakkör
- német szakkör

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek:  „A nevetés gyógyít” témában

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek: „A nevetés gyógyít” témában

Pályázat típusa: Videó készítőKorosztály: 16 felettNevezési határidő: 2021. január 31.

SOS - karácsonyi tervező - adventi logisztika anyáknak

Az idei karácsony egy kicsit más lesz, mint a többi, visszafogottabb, bensőségesebb, talán lassúbb is. Már most is érezzük, hogy nem zúdul ránk minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról boltra, programról programra.
Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Kruchió László dekoratőr idén 13. alkalommal készítette el Adventi kiállítását, amit évről évre vár szinte az egész város. Egy mesevilágba csöppenünk a kiállítást körbejárva, lélekben is készülve a karácsonyra.A város főtere megtelik játékossággal és a várakozásra való felkészüléssel. November 29 – december 13-ig látogatható a szabadtéri kiállítás Monor központjában, a Szent István téren.
A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! avagy karácsony újrafelhasználva

A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! Avagy karácsony újrafelhasználva

Az ünnep kiváló alkalom arra, hogy a környezetünkért is tegyünk, sőt mindezt együtt is tehetjük a családdal, barátainkkal vagy kollégáinkkal. Kreativitással, előre tervezéssel csökkenthető az egyszer használatos dekorációk, csomagolások mennyisége. Ötletek, tippek, videók a képeslaptkészítéstől a karácsonyfáig!
Ugrás az oldal tetejére