Jelenlegi hely

Ramóna - Háromszor ugyanaz és mégsem…

Múlt héten írtunk nektek a Fitt Mami Klubbal közös projektünkről, most itt az ideje, hogy megismerkedjetek velük. Ma Vajda Ramóna óráiról tudhattok meg többet, aki a Fitt Mami Klub tulajdonosa és egyik edzője. Gabi beszámolója következik.

Nyár elején egy durva idegbecsípődés és gyulladás miatt hetekig szenvedtem, így kissé tanácstalan voltam, hogy minek is merjek nekiállni. Amint a röntgen eredmény a kezemben volt és aszerint kutya bajom, bátrabban álltam a feladathoz. Mindenesetre a fokozatosság mellett döntve, a gerinctornával kezdtem a sort.

Gerinctorna Ramónával

A zumbára bekukkantva feltételeznénk, hogy a gerinctornán nem fogunk megizzadni… hát elárulom, hogy DEEE! Ugrálni valóban nem kell, azonban kőkemény munka ez is!  Bár hirtelen mozdulatokat sem igényel, összpontosítást azonban IGEN.

Konkrétan egy-egy belső utazáson vettem részt minden alkalommal. A bemelegítést követően teljesen elmerültem magamban, annak ellenére, hogy csak egy ismerős volt a csapatban. Ez most lehet, furcsán hangzik (én életemben nem jártam edzőtermbe és) azt gondoltam, hogy idegenek között feszélyezve fogom érezni magam. Nem így történt. Már első alkalommal sikerült kizárnom a külvilágot… Feltételezem, hogy a többiek is így voltak ezzel, mindenki befelé figyelt.

Legtöbbször csukott szemmel dolgoztam saját magamon. Érdekes megfigyeléseket tettem a saját testemet illetően, hogy mi húzódik éppen, mi csavarodik jól és mi kevésbé. A feladatok nem nehezek, állva, „rogyasztva”, négykézláb, fekve (hason és háton is) végeztük őket. Sokat megszerettem és van amit az ágyban a reggeli nyújtózkodásnál is alkalmazok azóta.

Raminak köszönhetően volt egy biztos hang, ami vezetett végig és adta az ütemet. Jól ismerem Ramónát sokszor délieket megszégyenítő stílusát (vehemenciáját)  :-D… itt azonban egyáltalán nem ezt az oldalát mutatja. Nyugodt, higgadt, már-már szuggesztív módon simul bele a hangja és az általa diktált mozgás a lágy zenébe.

Valahogy természetesen folynak/maguktól történnek a dolgok és azt érzed, hogy ez úgy rendben van. Leülepednek a gondolatok, bent béke és csend van. Az órák végén többen megfogalmaztuk, hogy ha csak halvány derengés lenne a teremben, és a zene még halkabban szólna, akkor úgy éreznénk magunk, mint az anyaméhben. 

Ami érdekes volt már az első óra végére, kifelé menet a vádlimat és a combomat éreztem először fáradtnak. (Ennek oka a „rogyasztva” végzett feladatok. ***) Viszont a hazafelé tartó néhány perces autóúton már azt tapasztaltam, hogy sokkal jobb tartással ülök!

Bárkinek szívesen ajánlom, fiatalnak, idősnek, egészségesnek, betegnek, ülő munkát végzőknek… ja! és kismama verzió is van belőle!
 

Személyi edzés

Néhány gerinctorna óra után, éreztem, ideje mást is kipróbálni, és megkeresni a saját ritmusomat.

Az első órát talán nem lehet általánosságnak venni, hiszen jobbára arról szól, hogy megtaláld a speciálisan neked passzoló feladatokat. Akár az egészségi állapothoz igazodva, akár az egyéni ritmus vagy cél függvényében. Megbeszéltük, hogy mit gondolok problémásnak és ehhez képest kerestük meg azokat a feladatokat, amik hatékonyak és tetszenek is. Nem az a cél, hogy utálattal csináld végig, hanem hogy legyen benne sikerélményed is.

Fontos, hogy minden mozdulatsort, ami az edzéstervedbe bekerül, kipróbálj, mert érik az embert meglepetések. Nekem talán a legnagyobb az egyensúly volt. Azt gondoltam, hogy stabilan két lábbal állok a földön minden tekintetben… aztán hamar kiderült, hogy vannak helyzetek, mikor bizony kissé ittasnak tűnök. Ha kész az egyéni edzésterved, nem kell minden alkalommal megfizetned a személyi edzés árát. Ha nincs szükséged arra, hogy melletted álljanak és hajtsanak, akkor csinálhatod egyedül is. Természetesen a vigyázó szemek akkor is rajtad lesznek, és ha valamit nem jól csinálsz, segítenek!

Ha mégis a hajtás mellett döntöttél, akkor pedig kérheted minden alkalommal a személyi edzést is.

Széles skálán válogathatsz,

 • a tornagyakorlatokon túl
 • a cardio és
 • az erősítő gépek/eszközök is rendelkezésedre állnak.
 • Mellettük labda,
 • szalag,
 • ugrálókötél,
 • súlyok,
 • flexibar,
 • bordásfal,
 • és még sok egyéb nyalánkság segítségedre lehet
  (a következő hetekben részletesen bemutatjuk a felszereltséget is!)!

  

Nekem először minden picit unalmasnak tűnt… 10 percig biciklizzek, evezzek, sétáljak… a fizikai munkavégzés nem szokatlan, de ott leköti a figyelmem a tennivaló… az első egyedül végzett edzésnél rettenetesen nem találtam fel magam, és nem tudott mit kezdeni az agyam a „szabadidővel”… a másodiknál már nem volt gond… sikerült elkapni azt a belső figyelős állapotot, mint a gerinctornánál.

Na, itt azért nem lehet mindent csukott szemmel csinálni, de nagyon jó „énidő” lett belőle… ha meg reggelente mellettem is kemény munka folyik :-) és van lehetőségünk csacsogni, akkor egy igazán csajos programmá alakul. Szóval no para…anyatárs… végre lesz időd magadra is!!!

Az egyéni edzéstervben figyelembe veszik a gyógytornász, vagy az egyéb speciális szakember által előírtakat, az egészségi állapot javítása érdekében. A fizikai állapot javulását pedig az edzésterv is követi.

Mivel ez én egyéni edzéstervem az, hogy mindent ki kell próbálni, természetesen nem volt megállás, jöhetett a következő lépés.
 

Köredzés

Az első néhány egyéni edzést követően azt éreztem, hogy jó és egyre jobb, de valami hiányzik és Rami sem látta rajtam, hogy kicsavart volna rendesen. Kezdett derengeni, hogy nekem a tempó hiányzik… tényleg mákom van, Rami szerint az izmok nem felejtenek és az állóképességem is nagyon rendben van, így viccből kaptam egy egyéni köredzést! 

Akkor már tudtam, hogy a 15 perces hegymenetet is jól bírom, és utána még van kedvem más, tempósabbhoz is. Hát rátettem egy lapáttal, hogy márpedig akkor is megcsinálom… erre jött a rekontra, hogy ok, akkor vedd fel a nanoruhát és elkenjük a szádat!!! Persze nem bírtam megállni és kapásból rávágtam, hogy benne vagyok, de én a végén akkor is röhögni fogok…

Így csöppentem bele az első köredzésbe (nanoruhában). Akkor még naivan azt hittem, hogy Rami is végig fogja velem csinálni az órát… erre kiderült, hogy a stoppert nézegeti számolja az időt, miközben engem szívat :-D persze ő még nem tudja, hogy lesz ehhez visszavágó…(most már igen! Bizony a hóhért is akasztani fogják!)

A köredzés 3x3 körből áll 5-5 állomással. Ezt úgy képzeld el, hogy 45 mp hajtás, csinálod az első feladatot, aztán átváltasz 15 mp alatt a másikra, és indul megint a 45 mp… Az ötödik feladat után kezded elölről az egészet, tehát a 3. kör végére 15 perce csinálod. Utána pár perc pihenőd van, de csak addig, amíg az újabb „akadálypálya” elkészül… Na ebben volt minden, a helyben futástól az ugrálókötél, a gumiszalag, hullahopp karika..

Egyébként a köredzés sokkal izgalmasabb, ha többen vagytok. Nincs megállás, mert jönnek mögötted, és te is hajtod az előtted lévőt.  A feladatok kiválasztásánál Rami csupán annyit kérdez, hogy közepeset, vagy nehezet szeretnénk-e (állítólag light is van) és már pakolja is a step padot, hasazót, a szalagot. Konkrétan a mi jókedvű nagydumás Ramónánk tevehajcsár fokozatba kapcsol. Szóval rólad szakad a víz - Rami meg közben vidáman  billegeti magát az időt diktálva és a zenére kever, mint a Chemotoxos légy...

Remélem nem ijesztettem el senkit… aki volt már, az tudja, hogy jó hangulatban, egymást heccelve hajtjuk ki magunkat. Néha a kör végén kinyúlok, mint a béka, de röhögni sosem felejtek el! 

Ha nevetve akarsz „megszakadni” akkor itt a helyed! Motivációnak itt egy nyereményjáték is a fent említett lábzsibbasztó „rogyasztással” kapcsolatban:  

***

Ezt az alaptartást (hivaltalos nevén guggolóállás) úgy tudnám leírni, hogy terpeszben állva előre dőlsz, mint aki éppen leülni készül. Na, ennek a póznak sikerült egy vicces népies nevet adni. :-D (Kb. olyat, mint az apró hegyes erőspaprikának.) Aki elsőre kitalálja, akár magától, akár úgy hogy edzésen elszóljuk magunkat, az egy ingyen napi jegyet kap köredzésre… de ha nem találod ki, akkor se búsulj, a tippelők között is keresünk egy különdíjast! 

 

Gutheil Gabriella - KAPOSVÁRIMAMI

 

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Halottak napja vagy Halloween?

Halottak napja vagy Halloween?

Halottak napja vagy Halloween? - Mit ünnepeljünk otthon a családdal, mit meséljünk az ünnepkörről gyerekeinknek? 
Ötletek vidám és finom Halloween ételek készítéséhez

Ötletek vidám és finom Halloween ételek készítéséhez

Szerencsére a Halloween az az ünnep, mikor a „minél rondább és gusztustalanabb, annál jobb és menőbb” a gyerekek között! Sütikészítős videóinkban igazán sok, kreatív és olcsó receptet és ötletet találtok!
VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Ugrás az oldal tetejére