Jelenlegi hely

Életünk a ritmikus gimnasztika - légy részese te is!

Dr. Balogh Orsolyával, a Kaposvári Egyetem Lovasakadémia SC ritmikus gimnasztika szakosztályának vezetőjével beszélgettünk. Orsi többszörös magyar bajnok, volt válogatott rg-s, orvos, emellett két gyermek anyukája. A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának tagja, regionális utánpótlás edző.

Mit érdemes tudni a ritmikus gimnasztikáról?

A legnőiesebb olimpiai sportág, mely 1984 óta szerepel az olimpiák műsorán.
Egyéni és csapat versenyszámok léteznek, a csapatok 5 fősek lehetnek, illetve diákolimpiákon, szabadidős versenyeken ettől eltérően 2-8 fős gyakorlatokat is be lehet mutatni.

A kisebbek még csak szabad gyakorlattal lépnek szőnyegre, a nagyobbak kéziszerekkel, melyek: a kötél, karika, labda, buzogány és szalag. A sportág ötvözi a gimnasztika, a tánc, a balett, az akrobatika elemeit is, és még ehhez jönnek a kéziszerek, melyek további koordinációs készséget igényelnek, a lazaság, rugalmasság, erő, dinamika mellett.

Mesélj kicsit az egyesületetekről, a Lovasakadémia SC-ről!

Kaposváron több mint 30 éve folyik ritmikus gimnasztika oktatás, én is már 1987 óta foglalkozom ezzel a sportággal, kezdetben válogatott tornászként, majd 15 éve edzőként. A Kaposvári Egyetem keretein belül az LSC szakosztályaként 5 éve dolgozunk azon, hogy egy jól működő, nagy létszámú, eredményes klub működjön a városban, ami sikerült is.

A leigazolt versenyzők és a tanfolyamosok létszáma évek óta 60-70 között mozog. Számos országos első helyezést értünk el egyéniben és csapatban. Minden évben a legrangosabb magyar versenyeken indulunk, és érünk el szép eredményeket, a vidéki egyesületek közül létszámban és eredményességben is a három legjobb között vagyunk. Az országos ranglistán az előkelő 10. helyen állunk.

Kik az edzők a szakosztályban?
 

 • Oláh Dóra 5 éve van mellettem, testnevelő, gyógytestnevelő diplomával rendelkezik. Elsősorban a picikkel foglalkozik, és nagy segítség a versenyeztetésben.
   
 • Feitner Bernadett, korábbi válogatott tornász egy éve nagyon effektíven segít az élsportolók felkészítésében és a pontozásban.
   
 • Mezei Edina a haladók tanfolyamát vezeti a Bajcsy teremben. 
   
 • Két volt nagyatádi tanítványom: Boros Ninetta és Kiss Pálma pedig a nagyatádi szakosztályt vették át tőlem, és néha Kaposváron is besegítenek.
  A nagyataádi szakosztály az LSC szerves része.


Mik a legszebb eredmények?

A legszebb eredmény, hogy ennyi kis-és nagylány szerette meg ezt a sportot, és jár hosszú évek óta hozzánk.

Igyekszünk mindenkinek megtalálni azt a szintet, amiben sikeres lehet, és örömét leli.Persze hazudnék, ha azt mondanám, nem számít az eredmény. Abszolút eredménycentrikus és maximalista vagyok magammal és a tanítványaimmal szemben is.

A legtöbb munka természetesen az I.osztályú versenyzőkkel van, akik nagyon szépen helyt álltak idén. Borbély Kata, Farkas Júlia, Király Gréta és Szerafin Gréta érmekkel tértek haza a vidékbajnokságról és az országos diákolimpiáról is. A II. és a III. osztályban hosszú évek óta az ország legjobbjai között vannak a mieink.

Hosszú évek óta ismét válogatott tornászt adott Kaposvár, ki is Ő?

Igen, hatalmas büszkeség, hogy Farkas Júliát az OB-n nyújtott teljesítménye alapján nyáron behívták a magyar junior kéziszer válogatottba, mellyel 2 hónapja készül Budapesten. Juli az egyetlen vidéki a csapatban, nagyon szívesen csinálja, mi pedig mindenben támogatjuk.

Mit kell tennie, aki azt szeretné, hogy ritmikus gimnasztikázzon a kislánya?
 

Szeptember 5-én, szerdán 17.00-kor tartjuk a beiratkozást az RG csarnokban. Ide várunk szeretettel mindenkit, aki szeretné kipróbálni ezt a gyönyörű sportágat.
De egész évben lehet csatlakozni hozzánk. Korosztályokra bontva folynak az edzések két helyszínen is a városban: a kisebbek ( 2010-2014) az RG csarnokban, a nagyobbacskák (2009-) a Bajcsy utcai tornateremben készülnek.


 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!