Jelenlegi hely

Te láttál már kiscsibéket kikelni a tojásból? Nem!? Akkor most megnézheted!

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal a legnagyobb videómegosztó portálon élőben nézhető valóságshow-t indított „Túlélő tojások” címmel. Az ismeretterjesztő projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartásra, a húsvét közeledtével azt szeretnék elérni, hogy senki ne ajándékozzon élő állatot.

A show alatt nyolc, a Nébih szakemberei által megfelelően előkészített tyúktojásért izgulhatunk, amelyeket egy automata keltetőbe helyeztek és élőben közvetítik a fejlődésüket, majd kikelésüket.

A keltető berendezés önműködően forgatja a tojásokat, így emberi beavatkozás csak akkor történik, ha a Nébih munkatársai naponta ellenőrzik a tojásokat és időnként átvilágítják őket.

A tojások mindennapjait követők aktívan részt vehetnek a programban. A nézők nevezhetik el a tojásokat, illetve az azokból kikelő kiscsibéket. Megtippelhetik, hogy melyik tojás kel ki elsőként, vagy találgathatnak a kiscsibék nemét illetően. A közvetítés folyamán az állattenyésztő szakemberek számos hasznos információt fognak megosztani velünk. Olyan kérdésekre kaphatunk majd választ, hogy „Mi a különbség a tojás és az ún. szemes tojás kötött?” vagy „A záptojás valóban képes-e felrobbanni, komoly kárt okozva ezzel?”

A kikelő kiscsibéket a Nébih gondos gazdiknál fogja elhelyezni, megszületésük április 16-17 körül várható.

Az élő közvetítés a következő csatornákon követhető:

https://www.youtube.com/nebihvideok
http://szabadagazdi.hu/2019/03/27/tulelo-tojasok/
http://eteltcsakokosan.hu/