Jelenlegi hely

Láttad már? Egy "vár-klip", ami felrobbantotta az internetet!

Hogyan hozzuk közelebb a fiatalokhoz a történelmet? A siklósi várkapitány kitalált valamit: a vár munkatársai modern hangszerelésű dalban mondják el, hogy miért is érdemes a várba látogatni!

 
Nem hagyományos reklámfilmet, vár-image filmet készítettek: rappelve mondják el, miért menjetek ti is Siklósra!

Ilyet még nem csinált senki: a klipben szereplők a vár munkatársai, így aki ellátogat a várba, azokkal az emberekkel találkozhat, akik a klipben szerepelnek.

A Siklósi várban az egész történelem jelen van: az 1270-es évektől kezdve, a II. világháborút bemutató kiállításon át a jelenig.

Mondhatjuk, hogy a klip felrobbantotta az internetet: e cikk írásáig közel 130 000-en tekintették meg a legnagyobb videómegosztó csatornán.

A VIDEO-klip kitalálója, szövegszerzője és énekese a siklósi várkapitány: Szentgyörgyváry Péter

ITT tudod letölteni a dalt.

A dal célja

A nem mindennapi dallal szeretnék felhívni a figyelmet Siklós és térségének érdekességeire, a Siklósi vár élő történelmére, no és arra, hogy „Helló itt vagyunk”, gyere és bármikor nézd meg te is!

A dalszöveget a várkapitány unokaöccse zenésítette meg, mai kedvelt zenei stílusban. A dalban keveredik a múlt és a jelen. Mint ahogy a várban is! 

A dal stílusa

Fontos és nem titkolt cél volt megszólítani azt a fiatal közönséget és réteget, akik egyébként az iskolai kirándulások, táborok idején eljutnak történelmünk látványos helyszíneire, de privát program- alternatívaként még nem ezt a fajta programot keresik.

A dal stílusával és hangszerelésével is szeretnének a fiatalokhoz szólni, behívni őket a várba, akik így talán érdekesebbnek találják majd a történelmet is.

Érdekesség, hogy a klip ötlete már akkor megszületett, amikor a várkapitány "elfoglalta várát", tehát dolgozni kezdett a várban. Azóta folyamatosan dokumentálták a színesebbnél - színesebb rendezvényeket, így tehát 3 év eseményeinek összefoglalása is a klip!


Siklósi Vár

A Villányi-hegység déli részén, egy magaslaton tárul elénk Siklós várának lenyűgöző látványa. A Siklósi vár közel 750 éves történelemre tekint vissza, első írásos említése 1294-ből maradt fent. Falai között a magyar történelem jelentős alakjai fordultak meg. Az építtető Soklyósi család után itt alakították ki egyik legjelentősebb birtokközpontjukat a Garaiak. Ebben az időben raboskodott a várban Luxemburgi Zsigmond királyunk. A Perényiek és Kanizsai Dorottya reneszánsz építkezései és erődítései tovább szépítették és erősítették a várat. Azonban még ezek az erődítési munkálatok sem tudták megakadályozni a török hódítást.

1543-ban a törökök elfoglalták a várat. A török uralom után a Batthyány család birtoklása alatt érte el jelenlegi formáját az épület. Gróf Benyovszky Móricz, a vár utolsó igazi várurának halála után állami kézbe került az épület. Jelenleg, mint turisztikai látványosság várja az ide látogató vendégeket.

A 2009 és 2011 között, valamint 2014-ben elvégzett felújítások után a vár egy része megszépülve és megújulva várja látogatóit. A lenyűgöző épített emlékek mellett a kiállítások sokszínűek és izgalmasak. A várfalakról elénk táruló panoráma lélegzetelállító. A legfiatalabb látogatóinkat az izgalmas kiállítások mellett Játékország, egy beltéri játszóház is várja! Nyáron hagyományőrző programok és színházi előadások adnak további szórakozási lehetőséget a vendégeknek.

Eredmények, érdekességek:

 • 2018-ban a Siklósi vár bekerült a top 10 legkeresettebb attrakció közé és hatodik lett.
 • 2019 tavaszán a top 10 turisztikai attrakció közül a Siklósi Vár a harmadik lett.
 • 2019 augusztusban elnyerte elsőként a turisztikai attrakciók közül a „Családbarát hely” címet.
 • 2019 novemberében az „Év Turisztikai Attrakciója” címért meghirdetett versenyt holtversenyben a harmadik helyért járó díjjal zárta a vár 2200 attrakció közül.
 • 2020 február 14-én a vár kapta az idegenforgalmi díj kitüntetést  a Baranya Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától.

Látogatottsági adatok: 2016-ban 69.000 fő volt, 2019 végére elérték a 100.000 fő látogatószámot. Bár az elmúlt években mindenhol nőtt a turizmus forgalom az országban, de ilyen drasztikus növekedést máshol kevésbé látni.

Ami igazán bravúr, hogy mindezt önerőből tették: a Siklósi Vár az országban az egyik azon kevés várak és kastélyok közül, amely önfenntartó.  

Kiállítások és látnivalók a Siklósi várban:

 • gótikus zárt erkély, várbörtön, kínzókamra és nemesi börtöncellák, Bormúzeum
 • királyi pékség, Illatszertár, középkori jelmeztár
 • reneszánsz bútorkiállítás
 • középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítás
 • Kanizsai Dorottya imafülkéje, időszaki kiállítások, vetítőterem
 • vártörténeti kiállítás
 • hadtörténeti kiállítás - I.II. világháború
 • horvát és szerb kisebbségi kiállítás
 • Kiállítások és látnivalók a Siklósi vár keleti és déli szárnyának találkozásánál: Várkápolna 
 • Rosarium - Kanizsai Dorottya és a kert
 • Terasz kávézó

Mit gondolsz?
Közelebb hozhatjuk gyermekeinkhez ilyen módon a történelmi értékeket?
Ha a válaszod igen: nézzétek meg a klippet és segíts egy megosztással te is, hogy minél több családhoz, fiatalhoz eljusson!

Bővebb információ ITT.

Forrás: Siklósi Vár

Gellén Nóra

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Kruchió László dekoratőr idén 13. alkalommal készítette el Adventi kiállítását, amit évről évre vár szinte az egész város. Egy mesevilágba csöppenünk a kiállítást körbejárva, lélekben is készülve a karácsonyra.A város főtere megtelik játékossággal és a várakozásra való felkészüléssel. November 29 – december 13-ig látogatható a szabadtéri kiállítás Monor központjában, a Szent István téren.
Különleges adventi naptárak a világból

Különleges adventi naptárak a világból

Kezdődik az ünnepi visszaszámlálás, az adventi kalendáriumok ablakai fokozatosan feltárulnak. De nem csak a gyerekszobákban találhatóak, hanem több helyen a városok utcáin is elkápráztatják az embereket.
5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!
Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Ugrás az oldal tetejére