Jelenlegi hely

Hollywood-i sztár kritizálja Debrecenben a klasszikus zenét

Nem idegen tőle az intirka és az elvetemült gonoszság sem. Szereti magát a végletekben kipróbálni, színpadi előadásai kiemelkedően egyedi darabok. Ritka alkalom, hogy most Debrecenben láthatjuk. Hogy ki az?

Mozivászontól a színpadig

John Malkovich sokszor bújik a gonosz, intrikus vagy éppen mentálisan sérült, furcsa karakterek bőrébe, legyen szó kosztümösen a Veszedelmes viszonyokról, Ripley a Ripley és a maffiózók olasz kisvárosban rejtőzködő gyilkosa vagy a Con Air – Fegyencjárat életfogytos fegyence.
Önmagát alakítja a John Malkovich menetben, de feledhetetlen Az ügynök halála, az Egerek és emberek filmre vitt változatában is.

A Veszedelmes viszonyok című filmben (1988) John Malkovich Glenn Close-al és Uma Thurmannal

Széles skálájú érdeklődése több egyedi színpadi előadás felé sodorta, melyek közül az óriási sikerrel futó Report on the Blind című felolvasóestjével a Forbes magazin 2016-ban az év 10 legizgalmasabb művészti projektjei közé választotta.

Különleges színpadi és zenei csemege a debreceni deszkákon

A zenekritikus című darab március 10-én mutatkozik be Magyarországon, és csakis Debrecenben látható John Malkovich és Aleksey Igudesman orosz-német származású hegedűművész, zeneszerző közös projektje.

A darabban A kritikus a történelem legrosszabb, lehúzó zenekritikáit olvassa fel Beethoven, Brahms, Schumann, Schubert, Ravel és más szerzők műveiről, majd a zenészek előadják ezeket a darabokat. A zenekritikus című előadás egy színdarab és egy hangverseny egyvelege.
Ritkán veszi elő régebbi darabjait Malkovich, nem akar állandó világ körüli turnékat, de időről időre szeret visszatérni ezekhez az előadásokhoz – nyilatkozta régebben. A debreceni eladást követően a darab amerikai előadásokkal folytatódik a tavasz folyamán.

A Zenekritikus kritizál és kritizáltatik

A zenekritikus eredetileg a Julian Rachlin és barátai Fesztiválra készült 2017-ben, azonban később turnéra indult, így az amerikai és európai közönség is élvezheti a kaján humorral fűszerezett szócsatát – és eldöntheti, kinek ad igazat.

A zenei inzultusok tárházával felvértezett John Malkovich bújik a gonosz kritikus bőrébe, mégpedig azzal a meggyőződéssel, hogy Beethoven, Chopin, Prokofjev és társaik egyszerre fárasztóak és örömtelenek. Schumann azt képzeli, hogy „zeneszerző”, Brahms pedig egy „tehetségtelen fattyú”. Eközben Claude Debussy-t egyszerűen borzalmas hallgatni, legalábbis a Zenekritikus szerint.

Aleksey Igudesman és más nagyszerű zenészek viszont alig várják, hogy ellentmondjanak, és visszatámadjanak. A zárójelenetben aztán Malkovich kerül a „kínpadra”; a magáról Malkovich-ról szóló kritikával.

A Zenekritikus írója és ötletadója Aleksey Igudesman orosz-német származású hegedűművész, zeneszerző, aki maga is zenél a darabban.
Ingudesman aki már filmrendezőként is kipróbálta magát és több filmzene megszületésében is részt vett íróként és szólistaként is - a mögöttünk lévő évszázadokban néhány, egyébként remek zenemű kapcsán született, leggonoszabb zenei kritikákból gyűjtött össze egy egyveleget a darab erejéig.

Az alkotási időszakban készült fotó (2019) John Malkovich feleségével, Nicoletta Peyran színésznővel  és Aleksey Igudesman hegedűművész, zeneszerző és Lucy Landymore dobos

Az előadás alatt olyan zeneszerzők művei csendülnek fel, mint Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Schumann, Debussy, Prokofjev, Ysaye, Kanchelli, Piazzolla és Igudesman.

 A Zenekritikus című előadás 2020. március 10-én, kedden 19 órától tekinthető meg a debreceni Kölcsey Központban angol nyelven, magyar feliratozással. Jegyek már kaphatók online a campus.jegy.hu-n vagy személyesen a Lovardában (Kassai út. 26.) és a Kölcsey Központban.

ADL - Debrecenimami

Forrás: port.hu; Aleksey Igudesman Facebook oldala; A Zenekritikus előadás Facebook oldala

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Kruchió László dekoratőr idén 13. alkalommal készítette el Adventi kiállítását, amit évről évre vár szinte az egész város. Egy mesevilágba csöppenünk a kiállítást körbejárva, lélekben is készülve a karácsonyra.A város főtere megtelik játékossággal és a várakozásra való felkészüléssel. November 29 – december 13-ig látogatható a szabadtéri kiállítás Monor központjában, a Szent István téren.
Különleges adventi naptárak a világból

Különleges adventi naptárak a világból

Kezdődik az ünnepi visszaszámlálás, az adventi kalendáriumok ablakai fokozatosan feltárulnak. De nem csak a gyerekszobákban találhatóak, hanem több helyen a városok utcáin is elkápráztatják az embereket.
5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!
Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Ugrás az oldal tetejére