Jelenlegi hely

Vége a kicsi nejlonzacskóknak, jöhetnek a trendi vásznak!

Hatalmas siker egy civil kezdeményezésnek, amit az egyszer használatos nejlonzacskók terén ért el az elmúlt időszakban. 2021 január elejétől elfeledhetjük az örökké málós zacskókat, és jöhetnek a trendi vászondarabok!

Ha a parlament is elfogadja, az egyszer használatos műanyagokhoz hasonlóan nálunk is betiltják az üzletekben idáig rutinszerűen adott kisebb és közepes méretű nejlonzacskókat.

Mint arról már egy korábbi írásunkban beszámoltunk, jövő év január elsejétől a magyar kormány betiltja az egyszer használatos műanyagok, 

egy sor meghatározott műanyag eszköz és csomagolóanyag

forgalomba hozatalát. Ez a szabályozás követi a tagállamokra kötelező EU-s irányelvet és a februárban elfogadott klíma- és természetvédelmi akciótervet is.

Hogy történt ez ilyen gyorsan?

Közel negyedmillióan követelték és ezzel el is érték, hogy 2021-re betiltanák Magyarországon az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolóanyagok terén a vékony falú műanyag szatyrokat, zacskókat is!

A kormány a hét elején elfogadta az erről szóló rendeletet, és a Parlament elé terjesztette a törvényjavaslatot, várhatóan már a jövő héten. Reméljük, hogy a Parlament változtatás nélkül fogadja majd el a benyújtott törvényjavaslatot.

Az eldobható műanyag szatyrok betiltásáért a Greenpeace magyarországi szervezete indított petíciót, ezt több, mint 200 ezren írták alá, mely így Magyarország valaha létező legtámogatottabb környezetvédelmi petíciójává vált.

A magyar szabályozás – ha valóban ebben a formában fogadja majd el a parlament – meghaladja az uniós irányelveket. Mi ugyanis több más országhoz, például a szomszédos Ausztriához, romániához hasonlóan betiltjuk a nejlonzacskókat is, pedig ez az EU-s rendelkezésben nem szerepelt.

És akkor mibe és mibe nem fogunk vásárolni?

A tiltás az 50 mikronnál vékonyabb hordtasakokra (emberi nyelven: nejlonzacskókra) vonatkozik. Két típus tartozik ide:

  • azok az átlátszó, fül nélküli, könnyen szakadó kifliszacskók, amiket a szupermarketben lehet tépkedni a tekercsről;
  • és az úgynevezett csíkos zacsik, melyek eggyel nagyobbak a fentieknél, sok kisebb boltban a pénztárban árusított, közepes méretű, két-három kilóig terhelhető szatyrok

Jövő év elejétől tehát egyiket sem lehet majd kapni a boltokban. A nagyobb, tényleg teherbíró nejlonzacskók maradhatnak, de ezek használatát termékdíjjal próbálják csökkenteni, egy-egy darab 50 forint körül mozog.

Igaz, a csomagolásmentes vásárlásig még hosszabb az út, a szupermarketekben rengeteg termék, zöldségek, gyümölcsök, kimérős húsok, felvágottak fóliázottan maradnak, de legalább a fóliás terméket nem nejlonba fogjuk pakolni. De vajon mibe?

Vagy a tartósabb, vastagabb szatyrok közül veszünk egyet a pénztárnál vagy csatlakozunk a vászonszatyrosokhoz. Ez utóbbiban szerencsére már rengeteg trendkövető darabot lehet kapni, így jóval szélesebb lesz a használók köre. Üzenhetsz vele magadról vicces mondatokat, lehet mintás és egyedileg Neked varrt, és az újrafelhasználási vagy reklámhordozói értékéről nem is beszéltünk. Tippeket, ötleteket korábbi cikkünkben ITT  találsz.

ADL - Debrecenimami

Forrás: index.hu; Greenpeace Magyarország Facebook oldala

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Halottak napja vagy Halloween?

Halottak napja vagy Halloween?

Halottak napja vagy Halloween? - Mit ünnepeljünk otthon a családdal, mit meséljünk az ünnepkörről gyerekeinknek? 
Ötletek vidám és finom Halloween ételek készítéséhez

Ötletek vidám és finom Halloween ételek készítéséhez

Szerencsére a Halloween az az ünnep, mikor a „minél rondább és gusztustalanabb, annál jobb és menőbb” a gyerekek között! Sütikészítős videóinkban igazán sok, kreatív és olcsó receptet és ötletet találtok!
VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Ugrás az oldal tetejére