Jelenlegi hely

Dottoval a Kőszegi hegyekben

Dottóval a hegyekbe? Ugyan már! - volt a feleletem.

Kőszeg a nyugati-határszélen, éppen a határon lévő kisváros. Ahogy sokan nevezik, egy kis ékszerdoboz, de más megfogalmazásban a romantika városa.

Történelmi múltja óriási, vára, a 11-es harangszó egyedülálló az országban. Ha Vas megyében jártok, mindenképpen tegyetek egy sétát a városka régi Fő terén, utcácskáin.

E cikk szerzője gyermekkorának jelentős részét a Kőszegi-hegységben töltötte, túrázott, táborozott. A dottós kirándulás azonban teljesen más arcát mutatta meg a hegynek.

Kőszeg nemcsak a látnivalóiban bővelkedik, hanem a kicsinyke városban a nagyvárosokat meghazudtoló mennyiségű kultúrális, történelmi (Ostrom napok) és családi program várja a látogatókat, amelyek évről évre bővülnek, tökéletesednek.

2020. tavaszán teszt jelleggel indult útjára a Kőszegi-hegységben a dotto - a nyár beköszöntével és a vészhelyzet megszűntével pedig minden hétvégén szállítja az utasokat.

Elmentünk, kipróbáltuk - és újra elvarázsolódtunk!

Már az indulókép elragadott minket...

A dotto a város Fő teréről indul - mi ragyogó napsütésben, kellemes időben szállhattunk fel.

Gyerekes izgalommal vártuk, hogy a toronyóra elüsse a 9:00 órát és induljunk. A kisvonat 1 mozdonyból és 3 kocsiból áll, ablakai nincsenek, így fontos, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzünk.

A kisvonat a város utcáin kanyarogva, helyi idegenvezetés mellett indul el a város határa felé, egyenesen a Szabó-hegy felé.

Sokszor voltam erre, többször voltunk a családdal már itt - de mindig autóval - viszonylag gyorsan suhantunk át a hegyre vezető szerpentinen. Most ez nem így volt! 

A hegyre felvezető keskeny úton már megüt bennünket a dotto varázsa: érezzük az illatokat, lassabban haladunk el a kiskertek előtt, több időnk van a nézelődésre, beszélgetésre. 

Mesés barangolás varázslatos erdők mélyén

A kiskerteket, nyaralókat elhagyva a hegyi kanyargós úton a lassan haladó kisvonatból látjuk az út mellett nyíló különleges virágokat, és egyre inkább részesei leszünk a természetnek.

A vasúti kocsiba be-berepül egy-egy pillangó, a fejünkön, vállunkon, hátizsákunkon megpihen. A természet részei vagyunk, én néha kifejezetten örülök, hogy lelkes és alapos idegenvezetőnk néha csendet tart: halljuk a madarak csicsergését, az erdő hangjait.

Borha-forrás

Az első megálló kb. 1 óra után, a Borha forrásnál érkezik el. A kisvonatból kiszállva kb. 10-12 perces séta után egy csodaszép pihenőhely vár minket az erdő mélyén.

Bár a szárazság miatt a forrás épp kiszáradt, de a "fíling" megfizethetetlen: esőbeálló, tűzrakóhely, csend.
 

Kb. 30 percünk van, hogy megtízóraizzunk, beszélgessünk, élvezzük az erdőt. A gyerekek körbesétálnak, tobozt úsztatnak a patakban és gombát találnak. 

Gyertyán-forrás

Második megálló az 580 méter magasságban fakadó Gyertyán-forrásnál van. A forrás kb. 50 méterre az úttól pár perces sétával közelíthető meg.

Itt is esőbeálló, padok, tűzrakóhely és tiszta forrásvíz várja a kirándulókat. A terület kisebb, mint az előző forrásnál, a pihenő kb. 20 percig tart - itt is csodák várnak ránk.

Az idegenvezető fáradhatatlanul mesél a hegység természetrajzáról, a történelmi változásokról (korábban ez a rész már határsáv volt).

Szent-Vid hegy és kápolna

A Velemi hegy egyik legismertebb és legkedveltebb kiránduló helyéhez, a Szent-Vid hegyre még kb 15 percet zötyögünk, majd a kisvonatot a parkolóban hagyva besétálunk a kápolnához.

A kápolna mellett a hegynek egészen különleges története is van: több népcsoport is élt itt, egykor (kb. Kr e. 1100 évvel) fellegvára volt, a hegyoldalt teraszosra alakították. Később kelták telepedtek le itt, majd a rómaiak.

A rómaiak idejében a Savaria (ma Szombathely) vízellátását a hegy forrásaiból biztosították, a kiépített vízvezetékhez itt római őrtorony épült. Utánuk a szlávok és a frankok telepedtetk le itt.

A frankok idejében terjedt el a hegyen Szent Vid tisztelete, akinek tiszteletére szentelték a ma is álló kápolnát. A kápolna harangja a múlt évtizedig hetente vasárnap misére hívta a híveket, ma azonban a körnéykbeliek zarándolhelye.

A kápolna bejáratától parádés kilátás nyílik a környékre, Szombathelyig ellátunk, a gyönyörű érintetlen természet itt is körülvesz minket.

A kápolna mögötti részen kiépített pihenő, interaktív eligazító táblák segítenek e hegy történelmét és növényvilágá megismerni.

Nem messze a kápolnától indult évtizedeken át az Országos Kék Túra a Zempléni-hegység felé. Emlékoszlop emlékeztet a hajdani kiindulópontra. A határok átjárhatóságával a kék túra kezdőpontját a Dunántúl legmagasabb pontjára, az Írottkőre tették, ma már a Szent Vid-kápolnát (sajnos) nem is érinti az útvonal.

A hegytetőn a gyerekeknek lehetőségük van szaladgálni, pihenni, a tájban gyönyörködni, körülbelül 40 percet töltöttünk itt.


A hegyről szerpentines úton érkezünk le Velembe, a picinyke, alig 300 fős határmenti faluba. A faluban az 1930-as évektől rengeteg üdülő épült, 1945-ben itt bújt el 1 hónapra a menekülő Szálassy kormány, sőt, a szent Koronát itt őrizték 3 hónapon keresztül. Ebben az eldugott kis hegyi zsákfaluban ülésezett utoljára 1944. december 24-én az országgyűlés.

Cáki pincesor

A hegyről levonatozva a Kőszegszerdahelyt Kőszeggel összekötő közútra kanyarodunk, ahonnét visszatekintehettünk a hegységre, ahol korábban jártunk. 

Elérkezünk a Kőszeghegyalján lévő Cák településre, végigvonatozunk a falun, majd a jellegzetes Cáki pincesornál elérjük a kirándulás utolsó állomását. 

A kirándulás részét képezi a mesebeli, zsupfedeles (skanzen) pincék megtekintése, láthatunk itt különböző régi szőlészeti-borászati eszközöket, szőlőpréseket, az egyik pincében pedig kádárkiállítás található - a helyszínen helyi idegenvezető vár minket.

A felnőttek a helyi borokat kóstolhatnak, helyi termelők által készetett termékeket vásárolhatnak.

A gyerekeket a gesztenyefák árnyékában tipikus népi játékok várják: kosárhinta, íj, hordó egyensúlyozó. A pincék tövében elfogyasztottuk uzsonnánkat, pihenhettünk.

Pillanatok alatt eltelt a 45 perces megálló, nehezen hagyjuk ott a csendet, madárfüttyöt, játékokat, lassan szállt csak vissza a kisvonatba a csapat és indult vissza Kőszegre.

A kirándulás a Fő téren ér véget kb. 14:00 órakor (igény szerint a vasútállomáson is ki lehet szállni) - 5 óra kaland van mögöttünk. Próbáljátok ki ti is!

Feltétlenül tegyetek sétát Kőszeg belvárosában is!

Fontosabb látni-valók: vár, a várudvarban a Marcipán-múzeum, a Városháza téren a Patika Múzeum és a Hősök tornya.

17:00 óráig mindegyik múzeuba betekinthettek.

TIPP: a vár és a tourinform iroda KAJLA pecsét gyűjtő pont! 

A várban való időzésünk alatt eső söpört végig a városon, mikor kijöttünk fergeteges színek, illatok vártak minket.

Amit 17:00 óra után is megnézhettek: 
Jurisich téren: Városkút (nyár elején, 2020-ban újították fel), Városháza, Sgraffitós-ház, Szent Jakab és Imre templomok, Lábas-ház

A Fő téren lenyűgöző látvány a Jézus-szíve templom - ne hagyjátok ki! A nap zárásaként a Fő téren található kávézók egyikében mi megittunk egy cappuccionot, a gyerekek ettek egy finom fagyit.

A kirándulás rendkívül ideális családdal, kisgyerekkel: az erdőt teljesen közelről láthatjuk, lelassulunk, már járni tudó kisgyerekkel (vagy hordozóval) is elindulhatunk! 

A dottó általában szombat - vasárnap 9:00 és 14:30 órakor indul a Fő térről (előfordul, hogy hétköznap is indítják). Ha vonattal érkezünk Kőszegre, előzetes egyeztetés után a vasútállomáson is felszállhatunk a dottóra.

TIPP: ha KAJLA útlevéllel vonatoztok, a vonatozás az alsó tagozatos gyerekeknek INGYENES!
A kirándulásokon előzetesen helyet kell foglalni a 06-70-315 4741 telefonszámon, a kirándulások dátuma megtekinthető a Kőszegi Kisvasút facebook oldalán

Kép és szöveg:
Vizaverné H. Zsófia

- Szombathelyimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek:  „A nevetés gyógyít” témában

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek: „A nevetés gyógyít” témában

Pályázat típusa: Videó készítőKorosztály: 16 felettNevezési határidő: 2021. január 31.
Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Kruchió László dekoratőr idén 13. alkalommal készítette el Adventi kiállítását, amit évről évre vár szinte az egész város. Egy mesevilágba csöppenünk a kiállítást körbejárva, lélekben is készülve a karácsonyra.A város főtere megtelik játékossággal és a várakozásra való felkészüléssel. November 29 – december 13-ig látogatható a szabadtéri kiállítás Monor központjában, a Szent István téren.
A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! avagy karácsony újrafelhasználva

A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! Avagy karácsony újrafelhasználva

Az ünnep kiváló alkalom arra, hogy a környezetünkért is tegyünk, sőt mindezt együtt is tehetjük a családdal, barátainkkal vagy kollégáinkkal. Kreativitással, előre tervezéssel csökkenthető az egyszer használatos dekorációk, csomagolások mennyisége. Ötletek, tippek, videók a képeslaptkészítéstől a karácsonyfáig!
Exkluzív ajándék az olvasóinak

Exkluzív ajándék az olvasóinknak

Sokat gondolkoztunk mi legyen az ajándék az olvasóinknak. Valami olyan, aminek igazán örültök, amit szívesen megosztotok, és ami nem terem minden üzletben (ugyebár a mai világban ilyen már nincs is J ) és amit Ti is tovább ajándékozhattok.
Ugrás az oldal tetejére