Jelenlegi hely

ÉletTér tisztítás, avagy a házszentelés és a Vízkereszt hagyománya

"Békesség e háznak! És minden lakójának!” – szól a köszöntés vízkereszt táján, amikor keresztény családoknál lakásszentelést tartanak.
Mire való ez a szokás, miért jó házszentelőt tartani? 

A karácsonyi időszak végén, az új év kezdetén lehetőségünk nyílik arra, hogy életterünket, otthonunkat  megtisztítsuk az úgynevezett házszentelés szertartásával. Minden rendszeres emberi tartózkodásra szánt teret célszerű évente legalább egyszer megáldani, megszentelni.

Rossz lelkiállapot, viták, családi nézeteltérések rendszeres visszatérésekor kifejezetten üdvös a házszentelés, ugyanis a római katolikus vallás szerint a gonosz erőket is távol tartja, elűzi, nem engedi be őket, ezért is kerül az ajtófélfára az alább olvasható írás, illetve történik a katolikus pap által a ház, az élettér szenteltvízzel való körbehintése.

A római katolikus egyházban a január 6-án tartott vízkereszt, más néven epifánia (azaz az Úr megjelenése vagy Urunk megjelenése) vagy háromkirályok az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának pillanatait kapcsolja egybe.

Az egyik a napkeleti bölcsek imádása (és korábban, a Karácsony ünnepének kialakulása előtt Jézus születése).
A másik, Jézus megkeresztelkedése a Jordánban, és Jézus első csodája a Kánai menyegzőn, ahol a vizet borrá változtatta.

Ezek közül később keleten Jézus keresztsége lett hangsúlyos (erre emlékeztet a vízszentelés), nyugaton pedig a napkeleti bölcsek látogatása került előtérbe. A katolikus egyházban a karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjától, a karácsonyi idő karácsony előestéjétől a vízkeresztet követő vasárnapig tart. Vízkereszt a farsang kezdete. Tehát jelenleg ez utóbbi időszakba léptünk.A magyar vízkereszt elnevezés a víz megszentelésének szertartásából származik, emlékezvén Jézus megkeresztelkedésére. Vízkeresztkor ugyanis a katolikus egyház vizet szentel. A víz szentelése a szentelmények közül a “szentelő vagy konszekráló áldások” közé tartozik.
Ezzel a szenteltvízzel Vízkeresztet követően szokás - többek között - a lakások szentelése.

A házszentelésnél a pap vagy a családfő - amennyiben szentségek birtokában van - a megfelelő imádságok kíséretében szentelt vízzel hinti meg életterünket, és kéri az Úr oltalmát a lakásra és az ott élőkre, emellett felírja a megfelelő szöveget az ajtófélfára, mely 2019-ben így néz ki:
 

20†C†M†B†19


A három betű jelentése Christus Mensionem Benedicat!, azaz "Krisztus áldja meg e hajlékot!", elöl és hátul pedig a megszentelés éve látható.

Ha szeretnénk kérni otthonunk megszentelését, hívjuk fel a lakhelyünkhöz tartozó római katolikus plébániát vagy forduljunk kérésünkkel közvetlenül a plébános atyához.

 


Juhász Gyula - Vízkeresztre
 

Jövének távol, boldog Napkeletről

Három királyok, híres mágusok,

Mert hírt hallottak a csodás Gyerekről,

Kiről legenda és jóslat susog.

 

Ki született szegényen Betlehemben,

Kit megöletne Heródes király

S aranyat, tömjént, mirrhát lelkesedve

Hoz néki Gáspár, Menyhért, Boldizsár!

 

Szerecsen, indus, perzsa, mind csodálja

A Kisdedet, ki a jövő királya

S a csillagot, mely homlokán ragyog.

 

Ô édes, kedves. Bájolón gagyog

S egy pintyőkét néz, mely szent szelíden

A Szűz Mária vállán megpihen…

 


 

Baranyai-Vigh Mirtill   
- Monorimami -


Bevezető forrása: Magyar Kurír

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.
Ugrás az oldal tetejére