Ezerféle diétával bombáz bennünket a közösségi média. Azonban a megközelítés gyakran eleve rossz, hiszen általában nem diétára van szükségünk. Vagyis nem egy ideig tartó, korlátozásokat tartalmazó étkezésre, hanem inkább életmódváltásra. Ami azt jelenti, hogy tartjuk magunkat bizonyos elvárásokhoz.
Aviva oktatóként én leginkább a Hormonkontroll étrendet szoktam javasolni, hiszen a nők nagy részének sok problémája abból ered, hogy a hormonok szintje nem ideális. Nem csak a változókorban, hanem egyre fiatalabb nőknél is tapasztalhatók ilyen tünetek. Egyre gyakoribb a pajzsmirigy probléma és az inzulin rezisztencia (gyakran szerepel a tünetek között: fáradtság, puffadtság, hangulatingadozás).
Ennek oka nagyrészt a környezeti ártalmakban található: a mindennapos stresszben, a túl finomított, cukros ételekben, a sok adalékanyagban és a nagyüzemi gazdálkodásból származó tej- és hústermékekben.
Milyen a hormonkontrollos étkezés?
Egyszerűen fogalmazva, minél tisztább élelmiszert egyél, minél kevésbé feldolgozott formában. Minél messzebb van az általunk elfogyasztott élelmiszer az eredeti és természetes formájától, sajnos annál több olyan anyagot juttathat a szervezetünkbe, ami felborítja az egyensúlyt. Vagyis, ha a címkén hosszú sorokon át olvashatod, mi minden található egy termékben, akkor inkább azt ne vedd meg!
A legideálisabb természetesen a bio zöldség, ugyanakkor ha háztájihoz jutsz hozzá, az is remek lehetőség! Egyáltalán nem javasolt a tejtermékek fogyasztása, mert a tej valójában bocinak szánt anyatej, és még ha házi is, akkor is nagyon magas hormontartalmú. A nagyüzemi pedig még inkább. A húskészítményekre ugyanez igaz, mert a nagyüzemi tartásból származó húsban sok a stresszhormon, és gyakran antibiotikum-származékok is jelen lehetnek. Nem véletlen, hogy akik elhagyják, vagy jelentősen csökkentik a tejtermék és a húsfogyasztásukat, egyfajta megkönnyebbülésről számolnak be.
Mi a helyzet a szénhidrátokkal?
Pékáruból mindannyian túl sokat eszünk. Ugyanakkor a magas energiatartalom mellett, sajnos a gabonáknak egyre kisebb a tápanyag tartalommal rendelkeznek. A cukorfélékről hiába tudjuk, hogy nem tesznek jót, ennek ellenére szeretjük az édeset. Természetesen az életmódváltás nem azt jelenti, hogy soha többé nem ehetünk egy szelet süteményt, vagy édességet. De azt igen, hogy nap, mint nap megtörténő túlfogyasztást sajnos nem úszhatjuk meg következmények nélkül!
Ez szokott lenni az a pont, amikor a tanítványaim csüggedten néznek rám, hogy jó, de akkor mit lehet enni? Éljek zöldségen? Részben igen! A titok az arányok megváltoztatásában rejlik. Semmiképpen nem érdemes magunkat azzal stresszelni, hogy „tudom, hogy mit kellene ennem, de ma megint elcsábultam”. Az önostorozás csak újabb stresszforrás, szóval ezt engedjétek el nyugodtan. Hatékonyabb, ha apró lépésekkel haladunk és pozitív szemlélelettel örülünmk minden kis sikeres változtatásnak!
Én mindig azt javaslom, hogy tudatosan együnk!
Vagyis, figyeld meg, hogy amit megettél, azt miért etted meg? Azért, mert megszoktad, hogy mindig ezt eszed, vagy tényleg nagyon megkívántad? Hogyan esett valójában? Amikor eszed, jó érzés tölt el, vagy az első falat után már rájöttél, hogy mégsem erre van szükséged? Leszel-e savas tőle? Mennyire hamar éhezel meg újra? Felpuffadsz-e? Hogyan alszol? Milyen az energiaszinted, amikor másnap felkelsz? Milyen a végtermék?
Ez a fajta belső beszélgetés önmagaddal, nagyon hamar ráébredsz, hogy mi az, ami neked igazán jó! Szépen lassan elhagyod majd az olyan ételeket, amielyek valójában nem táplálnak téged. A testünk folyamatosan küldi a jeleket nekünk, csupán nem tanultuk meg érteni őket!
Természetesen vannak állapotok, ahol egy bizonyos fajta diéta tud sokat segíteni, ha kellő ideig tudjuk betartani a (sokszor szigorúbb) szabályait. Például endometriózis esetén az állati fehérjék elhagyása, vagy PCOS-sel (policisztás ovárium szindróma) élőknek pedig nagyon hasznos lehet a mindenmentes táplálkozás. Vannak olyan idegrendszeri betegségek, amelyeken a GAPS diéta segít sokat. Mindegyik más, mert más problémára hoz megoldást. Ugyanakkor mindegyik a szervezet tehermentesítését és a bélflóra állapotának javítását szolgálja. Biztosan segít, ha a megszokott helyett kovászos kenyeret választjuk, fermentált zöldségeket fogyasztunk - például kovászos uborkát. Ezek nem újkeletű élelmiszerek, régen is fontos szerepet töltöttek be az egészség fenntartásában, csupán nem voltak ilyen mély ismereteik a szervezetünk működéséről.
Életmódot váltani valóban nem könnyű
, ezért gyakran mindenféle ürügyekbe kapaszkodunk. Az egyik leggyakoribb kifogás, hogy az egészséges étkezés drága. Ezt csak addig gondoljuk így, amíg el nem kezdjük. Az igazság az, ha több zöldséget eszünk, ami nem csak olcsóbb, de kevesebbet fogunk fogyasztani a drágább húsokból és a tejtermékekből is. Nem veszünk mindenféle nassolnivalót, és nem költjük el a pénzünket a gyorséttermekben. A legjobb az egészben, hogy napról napra könnyebb lesz, néhány hét elteltével, annyira megváltozik a bélflórád, hogy egyáltalán nem fognak hiányozni a régi megszokott egészségtelen ételek.
A másik gyakori kifogás, hogy: „Nekem erre nincs időm!”. Valóban igényel némi előretervezést az ilyenfajta étkezés – de csak addig, amíg megszokod. Utána már szinte magától működik! Ha időnként vannak apróbb fennakadások, akkor se bántsd magad, csak lépésről-lépésre próbáld megtalálni, hogy neked mi az igazán jó! Hidd el, minden apró lépés számít!
Nádas-Szegfy Szonja
hivatalos Aviva Módszer oktató