Jelenlegi hely

M* - Fűszervajas sült lilahagyma

Tizen éve nem nézek televíziót, így a főzös csatornákról lemaradtam és a sztárszakácsok többségét is csak hallomásból ismerem. Azonban Jamie Olivert szívesen néztük. Ezt az ötletet tőle "háziasítottam" úgy 15 éve.

 

Hagyma, hagyma nem hagylak ma!

Ha hagyma, akkor én nem válogatok... talán egyetlen kivétel, a medvehagyma, ami nem volt szerelem első látásra, de lassan barátok leszünk. Vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma nagyobb mennyiségben van a spájzomban karanténos időszaktól függetlenül is. Bátran ki merem jelenteni, hogy a lilahagyma a kedvencünk.

Mivel vörös társával ellentétben kevéssé "szúrós," ugyancsak méltó helyet foglalhat el az ünnepi asztalon és egy "parasztvacsora" szereplőjeként is. 

Szóval végy egy kisebb tepsit, vagy jénait, esetleg kerámiát, amibe a fejenként 2-3 nagyobb lilahagyma elfér.

Hozzávalók:

  • lilahagyma
  • zsiradék
  • fűszerek

(Sajnos az elején nyersen nem fotóztam le, de talán így is látszik - remélem a profi fotók hiányát az ízek majd pótolják ;-) )

A héjától megszabadított hagymának először talpat vágunk. hogy megálljon. Ezután a egy éles késsel felülről én először félbe, negyedbe, nyolcadba vágom. Vigyázva, a kést nem engedem le az aljáig, úgy 1-1,5 cm-re a deszkától megállítom az élét. Ha fentről kész a csillag alakú bevágás, akkor a cikkeket még tovább be szoktam vagdalni. Minél sűrűbbre sikerül, annál jobban közé tudom tenni a "kencét".

Kencefice

Egy tálkába 1-1,5 dl folyékony halmazállapotú zsiradékot öntök. Ez az ízlésed szerint megint lehet bármi, napraforgó olaj, olíva, olvasztott állati zsír, vaj, pálma - vagy kókusz "származék".
A lényeg, hogy folyékony legyen. Nem szoktam konkrétan méregetni, ahogy sikerül, de számolhatsz úgy is, hogy hagymánként legalább 1-1 teáskanálnyi kell. A fűszer megint opcionális. Ami van otthon, amit szerettek. Só, bors, zöldfűszerek, vegeta, fűszerkeverékek... tényleg bármi alakalmas, amit találsz. Őszinte leszek, ami éppen a kezem ügyébe akadt azt kipróbáltam már: flekken, gyros, sültcsirke, provanszi... egyszerűen nem lehet elrontani. 

A hagymákat beteszem a tepsibe és a kanálkával a tetejükbe csorgatom a fűszeres kencét. Kicsit bele is szoktam nyomkodni a kanállal a hagyma közepébe.

Ha véletlen széteseik a hagyma, akkor sem kell megijedni...

Az íze ugyanolyan pompás lesz. Sőt én a levágott talpakat is odateszem a többi mellé. És bevallom, a sütést se mindig egyformán csinálom. Tipikusan az a tétel, amit futva rakok össze. Bedobom, hol teszek rá fedést az elején, hol nem. Időnként ránézek és a tepsi aljára gyűlt lével meglocsolom.

Azt ne is kérdezd, hogy hány percig sütöm. Halványlila gőzöm sincs róla. Időnként "odaszagolok" bekukkantok. Ha bizonytalan vagy, megbökheted hústűvel, vagy ki vehetsz egyet kóstolni.

A teteje akár kicsit "kokszos" is lehet, akkor is nagyon finom. A sütési időt, általában az is befolyásolja, mennyire éhes a család, vagy a többi fogás hogy áll. 

Kiváló kiegészítője egy átlagos vacsorán a héjában sült krumpli, akár vajjal, akár a lilahagyma szaftjával, de sültek mellé is pompás kísérő.

Gutheil Gabriella - Kaposvárimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

A legutóbb történt, kiskorút ért bántalmazás esete mellett szülőként sem mehetünk el szó nélkül, fel kell vennünk a kesztyűt és felkészítenünk gyermekeinket az ilyen helyzetekre is.
Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Ételt készíteni nem annyira bonyolult, mint embert juttatni a Marsra. De rengeteg olyan tipp és trükk létezik, amitől vagy a végeredmény lesz jobb, vagy az életed könnyebb. Ezekből mutatunk most néhányat.
Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Változni, soha nem könnyű! A berögzült szokások, a napi rutin gördülékennyé teszik a mindennapokat. Az étkezésünkön változtatunk szinte a legnehezebben! Megszoktunk bizonyos ételeket, ízeket, és a hétköznapi rohanásban sokszor úgy gondoljuk, nincs idő az egészséges ételekre. Ha jobban belegondolunk, az egészség, a szép bőr, és a megfelelő testsúly titka is éppen itt kezdődik - a tányérunknál.
A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

Szeptember 29-én a világ minden táján a szív egészségére hívják fel a figyelmet. A Szív világnapja jó alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és átgondoljuk: vajon mi mindent tehetünk saját szívünkért és szeretteink szívének egészségéért. A szív nemcsak a test motorja, hanem életünk, energiánk és mindennapi aktivitásunk alapja.
Ugrás az oldal tetejére