Az adventi időszak a várakozásról és a készülődésről szól. A fények, a díszek, az illatok mind-mind köthetőek a karácsonyi időszakhoz. Bár idén a többség valószínűleg kisebb családi körben fog ünnepelni, a tartósabb kekszek sütögetését érdemes időben elkezdeni - már ha nem jár rá a család időnap előtt.
Olyan recepteket hoztunk, amit a háztartásodban fellelhető "minikukták" is örömmel fognak készíteni. Szimplán is finomak, ha azonban van kedvetek kreatívan díszíteni még jobb móka. Ráadásul, akár ajándéknak is tökéletesek.
Tudjátok, vannak azok a fotópárok "elképzelés vs valóság". Mi a valóságot fotóztuk...
Karácsonyi "RÉMSZARVAS" avagy zserbógolyó rénszarvasnak álcázva
- 15 dkg darált keksz
- 10 dkg dió
- 17 dkg baracklekvár
- 20 dkg csoki
- 1 evőkanál étolaj
A darált kekszet és a darált diót összekeverjük, és annyi lekvárt adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk. A megformázott golyókat a hűtőbe tesszük hűlni.
Az összetört csokit az étolajjal gőz felett folyamatos keverés mellett felolvasztjuk, majd a hideg golyókat leöntjük vele.
Díszítés: franciadrazsé a szemük és az orruk, az agancsuk pedig perec alakú ropiból készül.
Részeg hóemberek avagy Raffaello karácsonyi formában
A Raffaello golyókhoz kétféle krémet készítünk:
Az első krémhez szükséges alapanyagok:
- 20 dkg cukor
- 1 dl víz
- 20 dkg kávékrémpor
- 15 dkg kókuszreszelék
- 1 csomag vaniliás cukor
A cukrot a vízzel összeöntöm és habzásig forralom. A nem forró, de még meleg szirupba mehet bele a másik három összetevő, egyenletesre keverem, majd a hűtőbe megy pihenni. (Fontos! A kávékrémport ne keverd simán a szirupba, mert azonnal csomós lesz és órákig kell vele szórakozni, mire feloldódik. Keverd össze először a kávékrémport a kókuszreszelékkel, és csak utána add a sziruphoz. Így a reszelék megakadályozza a csomósodást és egyenletesen lehet eldolgozni a krémet.)
A második krém:
- 2,5 evőkanál liszt
- 2,5 evőkanál cukor
- 1,5 dl tej
- 8 dkg vaj
- 8 dkg kókuszreszelék
A lisztet, a cukrot és a tejet összeöntöm egy lábosba és folyamatos keverés mellett összefőzöm, besűrítem. Levéve a tűzről beledolgozom a vajat, majd a kókuszreszeléket. Szintén a hűtőben hagyom pihenni.
A két krémet közvetlenül a hűtőből kivéve gyúrom össze, formázom és kókuszreszelékbe forgatom. Aztán indulhat a kreativitás és a nevetés. Van azért, hogy csak részeg hóember és "löttyedtszarvú unicornis" sikerül...
Illatos keksz
Azt gondolom, itt inkább a forma a lényeg, nem is a tészta. Az illatos mézeskalácsok, fahéjas kekszek vagy a sima géptészta is kiválóan megfelel a célnak. A szorgos kis kezek pedig segítenek a szaggatásban, nyomdázásban.
- 35 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg méz
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 2 teáskanál vanília aroma
- 2 tojás
- 15 dkg langyos puha vaj
- fűszerek:
- 4-5 teáskanál fahéj
- egy-egy késhegynyi őrőlt szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér,só, esetleg citromhéj.
+ 2 karácsonyi tippünk online adventi vásárunkból:
10%-os Süss Velem kedvezménykuponnal vásárolhatsz sütéshez szükséges eszközöket, kiegészítőket.
További gyerekekkel együtt készíthető recepteket találsz Az útravaló sütik című mesés és szakácskönyvben.
Vidám készülődést!
Michelin Mónika és Gourmet Gabi :-)
- Kaposvárimamik -
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges