Jelenlegi hely

Csomagolásmentesen a Kaposvári Nagypiacon

A JÖN Alapítvány és a Háztartásom Hulladék Nélkül háziasszonya, Tóth Andi szervezésében csomagolásmentes május néven országszerte egész hónapos eseménysorozat kerül megrendezésre. A kihívás keretében a szervezők gyarapítani szeretnék a tudatos vásárlók körét, felhívva a figyelmet a túlzott fogyasztás és a túlzott csomagolás veszélyeire.

A kezdeményezéshez több nagyvárossal karöltve Kaposvár is csatlakozott, a szervezők 2019. május 18-án délelőtt 10 órától várják az érdeklődőket a Kaposvári Nagypiacon. Ha csatlakozni szeretnél a megrendezésre kerülő flashmobhoz, akkor húzz magadra zöld színű felsőt, ragadd meg a kedvenc kosaradat, textil szatyrodat, és légy a fenti időpontban a piacon. A szervezők külön kérése, hogy ne fogadj el sehol nejlonzacskót a vásárlás során.

Mi ez az egész felhajtás a csomagolás körül?

Egy tanulmány szerint csak Európában fejenként 30 kilogramm műanyag csomagolást dobnak szemétre az emberek éves szinten. Ezek túlnyomó többsége nem kerül újrahasznosításra, 95 százaléka hulladékégetőben, illetve hulladéklerakóban végzi. Ráadásul a műanyag csomagolás nem is népszerű: Nagy-Britanniában a vásárlók 79 százaléka, míg Németországban 76 százaléka vallja azt a nézetet, hogy az áruk túl sok csomagolást kapnak, és jobb, ha a zöldségek-gyümölcsök csomagolás nélkül kerülnek eladásra.

Az említett tanulmány aláhúzza, hogy a műanyag megfojtja az élelmiszert, ami a csomagolásban bepárásodik, bedohosodik. Ennek következtében az így áruba bocsátott élelmiszerek negyede a saját csomagolásában kerül kidobásra. Az persze már csak tetézi a problémákat, hogy az előre adagolt mennyiségeken nem lehet változtatni. (Muszáj megvenned a négyes csomag almát, még akkor is, ha épp csak egyre van szükséged.)

Hova vezet ez? Az Európai Unióban évente hozzávetőleg 88 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra, ami a teljes megtermelt élelmiszer mintegy 20 százalékát tesz ki. A háztartások szintjére levetítve ez a szám fejenként 175 kilogramm szemétre dobott élelmiszert jelent. Ezért fontosak tehát az olyan kezdeményezések, amik felhívják a figyelmet a tudatos vásárlás és a kevesebb csomagolás fontosságára.

Hazai kezdeményezés a probléma enyhítésére

Az őrületes méreteket öltő hulladéktermelés, az ennek következtében kialakult környezetszennyezés és élelmiszer-pazarlás szerencsére egyre több embernek szúrja a szemét. Idehaza több tudatos kereskedés és civil kezdeményezés között a JÖN Alapítvány és a Háztartásom Hulladék Nélkül háziasszonya, Tóth Andi karolta fel és emelte országos szintűvé a figyelemfelkeltést.

A csomagolásmentes május keretében szeretnék bővíteni azon vásárlók körét, akik tudatosan, a lehető legkevesebb hulladéktermeléssel vásárolnak, kerülve az ésszerűtlen rétegekkel csomagolt termékek megvásárlását. A tavalyi, nagy sikert aratott akció után idén májusban ismét megrendezésre kerülő akcióhoz számos nagyváros – többek között Budapest, Debrecen, Esztergom, Szombathely, Kecskemét, Vác és természetesen Kaposvár – is csatlakozott.

A szervezők azt kérik, hogy ha csatlakozol az eseményhez, készíts egy fotót a hulladékmentesen történő vásárlásodról, amit posztolj a Facebookon vagy az Instagramon (esetleg mindkettőn) a #hulladéknélkül hashtag kíséretében.

Kaposvár 2019. május 18-án 10 órától társul az eseménysorozathoz, a flashmob helyi szervezői ebben az időpontban a Nagypiacon (Baross Gábor utca 5–13. szám) várják a zöld felsőbe bújt, nejlonzacskóra határozott nemet mondó érdeklődőket.


A kaposvári esemény facebook oldalát itt találod.

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Felülmúlhatatlan. Ha a receptem szerint készíted el, családod imádni fogja.
Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.
Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Meginvitálhatlak egy kis nosztalgiatáborozásra?
Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.
Ugrás az oldal tetejére