Jelenlegi hely

Az étkészlet kiválasztásának szempontjai

Az étkészlet megfelelő kiválasztása nagyon is lényeges momentum, hiszen nem csak az étkezés hangulatát határozhatja meg, de egy szépséges étkészlet a lakás tulajdonosának a személyiségét és ízlését is tükrözi, ami nagyon lényeges szempont, amikor a munkatársainkat, vagy a szeretteinket hívjuk meg egy – egy ebédre vagy éppen vacsorára. Azonban akkor is lényeges, hogy szép és ízléses étkészletből együnk, amikor szűkebb körben, azaz a családdal költjük el közösen az ebédet vagy éppen a vacsorát.

A legjobb, ha rögtön két étkészletben gondolkodunk, azaz egy formális és egy alkalmi étkészletet is beszerzünk. Az alkalmi étkészletnél fontos szempont, hogy tartós és praktikus legyen, míg a formális, ünnepi étkészlet lehet színesebb, díszesebb, hiszen ez az étkészlet csakis ünnepi alkalmakkor kerül elő a szekrényből. A cikkben arról lesz szó, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor étkészletet választunk.

Az étkészlet anyaga

Ma már sokféle anyagból készítnek étkészletet. A porcelán étkészlet még mindig toplistás, hiszen ezt keresik a legtöbben. A porcelánnak előkelő a megjelenése és előnye, hogy mosogatógépbe, illetve mikrohullámú sütőbe is berakható, ha az nem tartalmaz fémes díszítést.

A kerámia étkészletet is sokan választják hétköznapi használatra. Nagyon sokoldalú a felhasználása, illetve szintén bírja a mikrohullámú sütőt és a mosogatógépet is.

Az üveg étkészlet lehet alkalmi, de ünnepi alkalmakkor is használhatjuk. Közkedvelt kisgyerekes családokban. Előnye, hogy könnyen tisztítható.

Az agyagból készített, főleg a kézműves, kézzel festett tányérok, étkészletek is nagyon népszerűek. Ezeket elsősorban formálisabb eseményeken szokták a háziasszonyok a szekrényből elővenni, de sok esetben csak dekorációként funkcionálnak, hiszen gondosan megmunkáltak és nagyon szépek.

A lakás stílusa is meghatározó lehet

Az étkészlet kiválasztásakor a lakás stílusa is meghatározó lehet. A modern lakásokba jól passzolnak a minimalista, egyszerű vonalat képviselő, kifinomult étkészletek. A skandináv stílusú lakásokkal jól harmonizál a fehér színű étkészlet, amelyen a szürke, bézs színek dominálnak. Az élénk, színes, motívumokkal ellátott étkészlet a kisgyerekes családokba és a bohém stílusú lakásokba illik igazán. Míg a vidéki stílusú házakba a színes, kerámiából készült étkészlet a legjobb választás.

Az étkészlet mérete is lényeges szempont

Amikor étkészletet választunk, akkor annak méretét is figyelembe kell vennünk. Lehet, hogy első látásra beleszerettünk egy modern, dizájnos darabba, azonban, ha nem fér be kényelmesen a konyhaszekrénybe, akkor sok bosszúságban lehet részünk. Nem csak a konyhaszekrényünkkel, hanem a mosogatógéppel és a mikrohullámú sütővel is kompatibilis étkészletben kell gondolkodnunk. Voltaképpen először ezeket a tényezőket szükséges górcső alá venni és csak aztán szűkíthetjük le a keresést az étkészlet anyagát és dizájnját illetően.

Alkalmi és formális étkészletválasztás

A cikk elején szó volt arról, hogy minden háztartásban szükség van egy alkalmi és egy ünnepi étkészletre. Mindkettőnél lényeges, hogy passzoljanak a háztartási gépeinkhez és a konyhaszekrényhez. Míg az alkalmi étkészletnél a tartósságot, addig a formális étkészletnél az elegáns megjelenést vegyük figyelembe. A fehér, egyszerű díszítéssel ellátott porcelán remek választás, ha ünnepi étkészletet szeretnénk vásárolni.

A saját és a család személyiségét helyezzük fókuszba

Amikor étkészletet vásárolunk, ne csak a lakásunk stílusát, esetenként a lakberendezési tárgyak, függönyök, falak és szőnyegek színét vegyük figyelembe, hanem a saját és a családunk habitusa, életmódja is kulcsfontosságú lehet étkészletet vásárlásnál.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Ugrás az oldal tetejére