Jelenlegi hely

ADÓ 1% civileknek - kinek, hogyan?

2016-ban a törvény értelmében 1%-ot felajánlani annak a civilszervezetnek, (köz)alapítványnak, egyesületnek lehet, mely legalább 2 éves (azaz 2013. január 1. előtt alakult meg hivatalosan).

Forrás: A NIOK Alapítvány oldala

Az egyszázalék gyűjtése/fogadása

A rendelkezés

A civilszervezetek és a törvényben nevesített intézmények javára a 11 jegyű adószámmal, az egyházak, vagy a Kiemelt Költségvetési Előirányzat javára 4 jegyű technikai számmal lehet rendelkezni.

A civil szervezetek számára az adófizetők az adócsomag részét képező nyilatkozaton, vagy egy külön papírlapon rendelkezhetnek, de semmi akadálya sincsen annak, hogy a civilszervezet előre kitöltött nyilatkozatot, nyomtatványt adjon potenciális támogatójának. A rendelkező nyilatkozatok beadási határideje:

  • január 31. egyszerűsített adóbevallást választók (de az 1%-os nyilatkozat utóbb is utánküldhető május 20-áig!)
  • február 25. egyéni vállalkozók 
  • május 20. önadózók

Aki a munkáltatójának adja le a nyilatkozatát, annak a munkáltató által kijelölt időpontig kell odaadnia a nyilatkozatot, de idén is igaz, hogy ha valaki ezt elfelejti, vagy kicsúszik valamelyik határidőből, akkor május 20-áig bárki elküldheti egy külön borítékban is a nyilatkozatot.

Jogosultság az 1%-ra

Amennyiben egy civilszervezet számára 1%-os felajánlás érkezik, a NAV arról tájékoztatást küld a szervezet számára, és felszólítja, hogy nyilatkozzon arról a NAV honlapjáról letölthető adatlapon, hogy az 1% kiutalására jogosult.

Az 1% felhasználása

Amennyiben az adófizető fölajánlotta 1%-át, és az NAV-tól nem kapott olyan értesítést, hogy valamilyen okból nem tudták érvényesíteni felajánlását, akkor 1%-a eljutott a célszervezethez. A civilszervezetek a kapott 1%-ot alapvetően cél szerinti tevékenységükre, de az összeg 25%-át működési költéseikre is fordíthatják. A kapott 1%-ot egy bizonyos ideig (max. 3 év) tartalékolhatja is a szervezet. A civilszervezeteknek egy, a NAV oldaláról letölthető adatlapon kell nyilatkozniuk arról, hogy mire használták fel az 1%-ot. Ezen nyilatkozatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma a civileknek szóló információs honlapján ingyenesen teszi elérhetővé.

További felmerülő  kérdésekre itt találhatsz választ:
Adó 1% felajánlása civil szervezet számára

A NIOK Alapítvány adhat.hu adatbázisában a Kaposvárimami Közhasznú Egyesület is megtalálható.Itt az oldal aljára görgetve szintén letölthető a részünkre kitöltött rendelkezési nyilatkozat.

Ha nekünk ajánlod fel az 1%-od, a nyilatkozatot a képre kattintva is kinyomtathatod:

KÖSZÖNJÜK!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Különleges adventi naptárak a világból

Különleges adventi naptárak a világból

Kezdődik az ünnepi visszaszámlálás, az adventi kalendáriumok ablakai fokozatosan feltárulnak. De nem csak a gyerekszobákban találhatóak, hanem több helyen a városok utcáin is elkápráztatják az embereket.
5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!
Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!
Ugrás az oldal tetejére