Jelenlegi hely

Sütemények gyönyörű magyar szőlőből

Igazi különlegességeket tudunk készíteni az egyik legízletesebb gyümölcs, a szőlő felhasználásával. Nagyon finom, a lédús bogyókban számtalan értékes vitamin, rostanyag, ásványi anyag található.

Fogyasszunk szőlőt!

Rendkívüli energia - és szénhidrátforrás. Méregtelenítő, vérképzést elősegítő, vízhajtó. A szőlőt már régen is nagy becsben tartották a benne lévő értékes anyagok miatt. Kiváló szem- és bőrbetegségekre is. Együnk belőle bőven, hiszen igen fontos idegrendszer erősítő hatása van. Nagyon fontos az izmok regenerációjában is, így például izomgyulladáskor elengedhetetlen a fogyasztása. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító.

Ezek jó indokok, ugye, miért együnk gyakrabban szőlőt. Akár egész évben kapható szőlő az élelmiszerüzletekben, s ha netán nem tudnánk már mit kezdeni a nyers szőlővel otthon, süthetünk is valami különlegeset belőlük. A Penny akciós újságban rendszeresen szerepel jó ízű szőlő, amit idényben Magyarországon szüreteltek.

Szőlős sütemény receptek

Szőlős-olivaolajos torta - lédús vörös szőlővel készül, vanília és citrusfélék kellenek hozzá. Igazi olasz stílusú sütemény, amely tökéletes kiegészítője lehet a délutáni teáknak.

Hozzávalók:

  • 1-1 / 2 csésze liszt, plusz még a serpenyő lisztezése
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 nagy tojás
  • 2/3 csésze plusz 1 evőkanál cukor, felosztva
  • 1/3 csésze tej (az alacsony zsírtartalmú is jó)
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 4 evőkanál sózott vaj, megolvasztva, plusz még a serpenyő kenésére
  • 2 teáskanál citromhéj, egy citromból
  • 1 teáskanál narancshéj, egy narancsból
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 csésze mag nélküli vörös szőlő, osztva
  • 1 evőkanál cukor

Készítésének első lépése, hogy bekenjük a serpenyőt margarinnal és liszttel. 1-1 citrom és narancs héját lereszeljük, majd összekeverünk lisztet, sütőport, sót egy tálban. Egy másikban tojásokat, ⅔ csésze cukrot halvány sárgára keverünk. Ehhez adjuk a tejet, az olívaolajat, az olvasztott vajat, citrus héjakat és a vaníliát. Mixelővel összekeverjük a két tál tartalmát egy nagyobb tálban. Utána adjunk hozzá egy gumi spatulával másfél csésze szőlőt. Mindezt a serpenyőbe öntjük és rátesszük a fennmaradó fél csésze szőlőt, majd az 1 evőkanál cukrot. 50 percig kell sütni, amíg a sütemény teteje aranybarna színű nem lesz. Miután megsült, 15 percig állni hagyjuk.

Vagy jobban szeretünk videós iránymutatás alapján főzni, sütni? Íme egy videórecept a mindmegette.hu-tól.

Borászok szőlőtortája - fantasztikus illatú, lédús szőlővel készül. Nagyon finom torta, minden alkalomra tökéletes választás.

Hozzávalók:

  • liszt - 1 1/2 csésze
  • cukor - 1 csésze
  • olvasztott, sózatlan vaj - 4 evőkanál
  • tojás - 2 (szobahőmérsékletű)
  • növényi olaj - 1/4 csésze
  • tej - 1/3 csésze
  • sütőpor - 3/4 evőkanál
  • vanília esszencia - 1/2 evőkanál
  • narancshéj - 1 teáskanál
  • só - egy csipet
  • lila szőlő - 1 1/2 csésze

Melegítsük fel a sütőt 350°C-ra. Zsírozzuk meg és lisztezzük be a tortaformát. Egy tálba szitáljunk lisztet, sót és sütőport. Egy másik tálban felverjük a tojást és a cukrot egy habverővel, amíg vastag és világos színűvé nem válik. Adjunk hozzá olajat, tejet, olvasztott vajat és vanília-esszenciát. Keverjük össze. Ezután jöhet a reszelt narancshéj és keverjük össze. Lassan öntsük hozzá a lisztkeveréket a nedves keverékhez. Keverjük addig, amíg az összes liszt bele nem kerül. Fedjük be a szőlőt egy kanál liszttel. Adjuk hozzá a szőlőt a tésztához és óvatosan keverjük össze. Öntsük a tésztát az előkészített sütőedénybe és süssük előmelegített sütőben 30 percig, vagy amíg az „ellenőrző” fogpiszkáló tiszta name marad. Miután a torta teljesen lehűlt, vegyük ki a süteménytálból. Vágjuk szeletekre és tálaljuk egy pohár tejjel, vagy igény szerint.

Egy szem a süteménybe, egy szem a pocakba. Próbáltunk már gyerekekkel sütögetni? Minden bizonnyal találunk olyan munkafolyamatot, amit kortól függően kicsinyeink is el tudnak végezni. Minőségi idő és jó élmény kerekedhet belőle.

Jó étvágyat mindenkinek!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság nem csupán egy új szerep, az anyaság egy átalakulás. Testben, lélekben, és olyan mélységekben, amiről talán soha nem hittük, hogy bennünk léteznek.
Itt a meleg - hol a hideg?

Itt a meleg - hol a hideg?

A kánikula felszólítás és figyelmeztető lövés leadása nélkül törte ránk az ajtót. A hideg pedig, amit egész télen úgy utáltunk, hirtelen a vágy kicsit sem titokzatos tárgyává vált. Központi kérdés lett, hogyan tudnánk hűteni magunkat és minden mást, ami hűtésért kiált?
Játékos családi ötletek, amikkel ti is feltalálók lehettek!

Játékos családi ötletek, amikkel ti is feltalálók lehettek!

Tudtátok, hogy június 13. a Magyar Feltalálók Napja? Ezen a napon tisztelgünk a magyar találékonyság és kreativitás előtt, hiszen hazánk számtalan zseniális feltalálót adott a világnak. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudósunk ezen a napon jegyeztette be a C-vitamin felfedezését, ezért emlékezünk meg évről évre a magyar találmányok és ötletek világáról. Ez egy szuper alkalom arra, hogy otthon ti is egy kicsit feltalálók lehessetek!
Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Tudtátok, hogy van egy nap, ami csak a magyar feltalálóké? Minden év június 13-án ünnepeljük a Magyar Feltalálók Napját, amikor a világot formáló magyar elmék előtt tisztelgünk. Ez egy remek alkalom arra, hogy a gyerekekkel együtt felfedezzük, milyen találmányok születtek hazánkban, és hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek a zseniális ötleteknek.
Ugrás az oldal tetejére