Jelenlegi hely

“Maszatolás közben szabadon és örömtelien fedezik fel a világot a babák” - Zabos maszatoló feladatok otthonra

Sokszor félve osonunk el a tavaszi, nyári eső utáni saras és pocsolyás járdák mellett, féltve és óvva gyermekünket, nehogy koszos legyen: jajj mit csinálsz, most nézd meg, csupa sár lettél! - Ostromoljuk ilyen és ehhez hasonló mondatokkal. Természetesen vannak helyzetek, amikor tudom ezt nem lehet, például családi ünnepségre menet, de nagyon fontos, hogy teremtsünk lehetőséget a sarazásra és pocsolyázásra, mert a gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlen.

Miért elengedhetetlen? Egy-egy ilyen maszatoló vagy szakmai nevén szenzoros - még pontosabban a bőrön át történő tapasztalatszerzés esetén taktilis - élmények hozzájárulnak az idegrendszer fejlődéséhez.  A bőrön átérkező változatos és természetes ingerek fontos feladata az, hogy segítse az idegsejtek közötti kapcsolatok kiépítését, a gyermek idegrendszeri érését. Nemhiába írta Vekerdy Tamás is a Belső szabadság című könyvében, hogy hagyjuk sarazni a gyereket!

Sok éves tapasztalatom során, amikor fejlesztési javaslatként a maszatolást adtam fel otthoni házinak a szülők arcán általában a rémület ült ki: - jajj, de akkor most, hogy fogja megtanulni, hogy mikor szabad és mikor nem? Akkor ezentúl már mindig maszatolni fog? Így, hogy tanulja meg, hogy mikor szabad és mikor nem?

Nos ezen kérdéseket megválaszolva; nem a rosszaságot tanítjuk, hanem azt, hogy szabad legyen és örömmel fedezze fel az őt körülvevő világot. Az állandó kontroll és szabály építéssel, sokszor az ellenkezőjét válthatjuk ki, erősíthetjük meg. Amíg bennünk él ez a gát egy-egy ilyen helyzettel szemben, addig bennük is az lesz. Nem beszélve arról, hogy a túlzott óvással különböző szenzoros zavaroknak is lehetőséget adhatunk, mint például az evési problémák.

  • Mindig teremts lehetőséget a szabad és örömteli felfedezésre!
  • Legyél következetes és tartsd magad!
  • Beszéljétek meg, higgyétek el, hogy sokszor jobban megértik mondandónkat, mint azt mi gondolnák.
  • A kommunikációd legyen egyszerű és lényegre törő.

- Most megyünk Mama szülinapjára, utána homokozunk!

Rövid kis kitérő után be is mutatnám a mai alkalomra hozott száraz maszatoló feladatokat.  A jelenlegi pandemiás helyzetet figyelembe véve igyekeztem olyan maszatoló feladattal érkezni, amelyekhez a hozzávalók könnyen beszerezhetőek. Így esett a választás a zabra.

Csak Zab és Alma

Általában ősszel szoktam az almás, fahéjas zabos tálcát megjeleníteni itthon. Nagy kedvenc a gyerekek körében. A fahéjjal pedig szagló idegsejteket is ingereljük egy kicsit. A fahéj mennyiségére figyeljetek kifejezetten, ha kisebb babákat is bevontok, hiszen egy erős fűszer.  2 nagy bögre zabhoz körülbelül olyan fél teáskanálnyi fahéjat javasolnék. A fahéj erős fűszer, így javaslom, hogy fokozatosan ismerkedjetek meg vele.

A szabad felfedezés elengedhetetlen a kisgyermekek fejlődéséhez , így nem kellenek különböző instrukciók, amikor belevetitek magatokat a zabos kalandba. Szabad játék, az önfeledt felfedezés a cél: hagyd, hogy pici babád próbálkozzon az alma gurításával, s így elindítsa azt a tanulási folyamatot, hogy megtapasztalja Ő is hatással van az öt körülvevő környezetre. S így tovább dobálja, söpörje, morzsolja!

 

A Szivárvány Zab

Ha egy picit fel akarjuk dobni, akkor pedig elő az ételszínezővel és készítsünk szivárvány zabot. A színezéshez a nagyobbakat is belehet vonni, de kicsiknél javaslom, hogy ezt egy altatás alatt, mi felnőttek készítsük elő – de pl. az utolsó rázós részt meg lehet hagyni, mindjárt ki is térek a lépésekre:

Elkészítés és arányok:

Hozzávalók:

  • zab
  • zárható ételes dobozt,
  • víz,
  • ételszínezőt
  • papírtörlőt

Egy nagy bögre zabot kb. 1.5 evőkanálnyi vízzel 8-10 csepp folyékony étel színezővel egy ételesbe teszünk, majd a tető ráhelyezése után jól összerázunk. Itt jegyezném meg, hogy a színező adagolása függ annak a minőségétől, márkájától, állagától. S arra is figyelni kell, hogy nem eláztatni akarjuk a zabot. Tehát miután jól összeráztuk egy tálcára helyezzük - amelyet már előre papírtörlővel lefedtünk - ráborítjuk a beszínezett zabot, s itt hagyjuk, amíg meg nem szárad teljesen. Majd mehet a játék.

A játékot pedig fel lehet dobi egyéb konyhai eszközökkel, mint például fakanál és kistál.

FONTOS! Mire figyeljetek a Maszatoló alatt?

- Állandó, folytonos szülői vagy gondozói felügyelet legyen végig.

- Különös figyelmet fordítsatok a különböző lehetséges allergiás reakciókra egy-egy foglalkozáson történő részvétel megkezdése előtt. Bizonyosodjatok meg, hogy az adott étel, hozzávaló, festék vagy bármi más anyag nem okoz irritációt vagy egyéb más reakciót.

- Élekori sajátosság, hogy a 0-2 éves kor között a gyermekek mindent a szájukba tesznek, ezért is szükséges az állandó felügyelet, hogy az esetleges balesettek elkerüljük. Ez minden más helyzetben ennyi idős gyermekek esetében nem is szabadna másképpen lenni! 

Mikortól javasolt a Maszatoló?

Jean Piaget fejlődéslélektani elmélete szerint születéstől körülbelül 8 éves korig a gyermekek életében két fejlődési mérföldkövet különítünk el: szenzormotor szakasz (0-2 év) és műveletek előttti szakasz (2-7 év). Mind a két szakaszban a kísérletezés környezetük feltáráshoz alapvető fontosságú.

Így a kérdésre válaszolva, hogy mikortól javaslom a maszatolást azt tudom mondani, hogy otthon már az első  pancsival megkezditek ezt a kalandot. A kicsit strukturáltabb maszatolást, mint az áltam hozott feladat az szoktam javasolni, hogy olyan 6 hónapos kortól el lehet kezdeni az ismerkedést, de az óvintézkedések állandó körültekintő betartásával! S hány éves korig? Receptre felírnám mindenki számára egészen 99 éves korig. 

 

Fehér-Szenti Annamária

Gyógypedagógus és édesanya vagyok.
Több éves angliai szakmai munkásságom is jelentős hatást gyakorolt rám. Fontosnak tartom az állandó szakmai fejlődést. Gyógypedagógus, szomatopedagógiai végzettségem mellet dinamikus terhestorna oktató, evészavarok és problémákban jártas szakember, zumba oktató és jelenleg egyetemi hallgató autizmus spektrum szakirányon.
Itt találsz meg: Manka gyógypedagógus

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 
Ugrás az oldal tetejére