Jelenlegi hely

Időutazás Ópusztaszeren

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogatni ideális családi program, hiszen kulturális élmény, játékos történelemtanulás és kirándulás is egyben. A lenyűgöző Feszty-körkép megnézése után térben és időben tehetünk felfedező utakat a csodaszép természeti környezetben.

Kalandozás térben és időben

Ópusztaszer nevéről leginkább a Feszty-körkép ugrik be, valóban ez a leghíresebb nevezetessége az emlékparknak, de ezen kívül rengeteg múltidéző érdekességet, látnivalót, élményt ígér a kicsi és nagy látogatóknak. Egész napos családos programot jelent. 11 éve jártunk itt utoljára, azóta sok újdonságot találtunk.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark gyönyörű természeti környezetben, 55 hektárnyi tájvédelmi területen fekszik. Főleg a honfoglalás korát mutatja be, ezen kívül izgalmas utazást kínál a magyarság történelmébe, egyszerre szabadtéri néprajzi múzeum, nomád park és kirándulóhely.

A hagyomány szerint a honfoglaló magyar törzsek vezetői itt találkoztak, hogy az új haza törvényeit megalkossák, kijelöljék a törzsek szállásterületét. III. Béla király jegyzője, Anonymus ír erről a Gesta Hungarorum című művében: „ott ejtették meg a szerét az ország egész dolgának”, innen ered a „szer” kifejezés. A XII. században egy monostort is alapítottak itt, amely a török időkben teljesen elpusztult, ezután lett az elhagyatott hely pusztaszer.

Feszty-körkép

A kerek látogatóközpontban, a Rotundában látható „A magyarok bejövetele”, ismertebb nevén a Feszty-körkép, Feszty Árpád festőművész lenyűgöző körpanorámája a honfoglalásról.

Az egyedülálló, monumentális alkotás (120 méter hosszú, 15 méter magas) hat jelenetben mutatja be a magyarok bejövetelét a Kárpát-medencébe. A kép 1894-ben készült, a millenniumi kiállítás egyik legfőbb attrakciója volt.

A nézőnek olyan érzése van, mintha a részese lenne a jelenetnek, a tárgyak, a táj és a festmény közötti határvonal összemosódik. A látványt élővé teszik a hanghatások, pl. lódobogás, sámándob, csatazaj, gyereksírás, korabeli zene.

A körképet csak csoportosan lehet látogatni, 30 percenként indulnak a turnusok, belépéskor a pénztárnál tudtok bejelentkezni.

Rotunda

A bejárattól nem messze lévő Rotunda megújult épületében több interaktív és állandó kiállítást is találunk: a világ körképei, Panoptikum 22 magyar történelmi személyiség viaszfigurájával, Promenád (millennium korabeli nagyvárosi és egy kisvárosi korzót mutat be üzletekkel, korhű viseletekkel), a Szer monostorát és korát, valamint a körkép történetét bemutató tárlat. A gyerekek a multimédiás eszközök segítségével kalandozhatnak a honfoglalás korában, beöltözhetnek vitéznek vagy csatába mehetnek.

Skanzen

A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, népszerűbb nevén Skanzen a 19. század végétől az 1930-as évekig terjedő időszak vidéki életét idézi, bemutatja a népi építészetet és életmódot.

A falu takaros utcáján végigsétálva bepillantást nyertünk az egykori paraszti élet hétköznapjaiba, a különféle mesterségekbe, népszokásokba. A Dél-Alföld mezővárosi és tanyai portái közé betérve találtunk iparos műhelyeket, postát, olvasókört, működő szatócsboltot, kisvasutat, borbélyüzletet. 

A tanyasi iskola tantermében megállapítottuk, hogy a gyerekek anno tablet helyett palatáblát, palavesszőt használtak. Számológép hiányában abakusz segített nekik a számolásban.

A szélmalmot belül is megcsodáltuk. A műszaki dolgok iránt érdeklődők a kocsi- és mezőgazdasági gépekből álló gyűjteményt sem hagyták ki.

A térség különböző településeire jellemző épületeket megismerhetjük itt a régi berendezési tárgyakkal együtt. Benéztünk a konyhába, a tisztaszobába, a kamrába, a kispadra is kiültünk. Még egy falusi tekepályára is bukkantunk.

A szatócsboltban örömmel fedeztük fel gyerekkorunk édességeit, a Duna-kavicsot, törökmézet és a medvecukrot.

Szoktak tartani kézműves foglalkozásokat és bemutatókat is, ahol hagyományőrök segítségével felelevenítik a kort. 

Látványosságok az emlékparkban

A Nomád Parkban megelevenednek a honfoglalás korának mindennapjai, kipróbálhatjuk az íjászatot is, nyáron honfoglaláskori lovasbemutatót is tartanak. Nomád játszótér, állatsimogató, berendezett jurta várja a vendégeket.

Különleges épületek a Csete-jurták, ahol időszaki kiállításokat tartanak (most egy kivétellel zárva voltak). A koronás jurtában érdekes látvány egy 1800 évet élt kaliforniai mamutfenyő szelete, a hatalmas fa évgyűrűire évszámokat írtak. Játékos történelemórát tarthatunk itt, hiszen a makettokon a magyar évszázadok főbb események jelennek meg.

Ha felsétálunk a dombtetőre, a hét vezérhez, innen szép kilátás nyílik a parkra. Az emlékhely legrégebbi része a Szer Monostor, ahol középkori templom és a hozzá tartozó monostor maradványai figyelhetőek meg. Az épületeket a török korban pusztították el, jelenleg régészeti feltárás folyik.

Mellette találjuk a Gyógynövényházat és kertet, ami az egykori monostorban élő szerzetesek gyógynövénytermesztéséről és hasznosításáról szól.

A millennium évére készült az Árpád-emlékmű, körülötte körben a királyok, fejedelmek, neves személyiségek mellszobra láthatóak.

A kis tó mellett áll egy tiszai halásztanya, gátőrház, nádtetős kunyhó, benne a halászat eszközei. Ez a rész az ember és a víz kapcsolatát mutatja be. További látnivaló a Puszta Háza, a Pallavicini kápolna és sok érdekes szobor, emlékmű.

Kicsit elfáradtunk a nap végére, a Szeri Kávézóban jól esett a jeges kávé és a jégkrém.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.

www.opusztaszer.hu

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek:  „A nevetés gyógyít” témában

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek: „A nevetés gyógyít” témában

Pályázat típusa: Videó készítőKorosztály: 16 felettNevezési határidő: 2021. január 31.
Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Kruchió László dekoratőr idén 13. alkalommal készítette el Adventi kiállítását, amit évről évre vár szinte az egész város. Egy mesevilágba csöppenünk a kiállítást körbejárva, lélekben is készülve a karácsonyra.A város főtere megtelik játékossággal és a várakozásra való felkészüléssel. November 29 – december 13-ig látogatható a szabadtéri kiállítás Monor központjában, a Szent István téren.
A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! avagy karácsony újrafelhasználva

A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! Avagy karácsony újrafelhasználva

Az ünnep kiváló alkalom arra, hogy a környezetünkért is tegyünk, sőt mindezt együtt is tehetjük a családdal, barátainkkal vagy kollégáinkkal. Kreativitással, előre tervezéssel csökkenthető az egyszer használatos dekorációk, csomagolások mennyisége. Ötletek, tippek, videók a képeslaptkészítéstől a karácsonyfáig!
Exkluzív ajándék az olvasóinak

Exkluzív ajándék az olvasóinknak

Sokat gondolkoztunk mi legyen az ajándék az olvasóinknak. Valami olyan, aminek igazán örültök, amit szívesen megosztotok, és ami nem terem minden üzletben (ugyebár a mai világban ilyen már nincs is J ) és amit Ti is tovább ajándékozhattok.
Ugrás az oldal tetejére