Jelenlegi hely

Így kerüld el a családi csapdákat karácsonykor!

Egy kis önismeret karácsonykor is jól jön. Most még van időd nyugodtan átgondolni, hogy mit és miért csinálsz, esetleg hogyan lehetne másképp. Szerinted létezik-e igazi karácsony rántott ponty nélkül?

Miért akarok mindent én csinálni?

#Kata 35 éves 3 gyermekes édesanya. Nem igazán lelkes a karácsonyi ünnepektől. A rengeteg egyedül elvégzett munka után csalódottan, fáradtan esik be a fa alá. Miért végzi egyedül a feladatokat? Mert úgy érzi, hogy csak ő tudja tökéletesen elvégezni a házimunkákat, a főzést, mosást, takarítást, díszítést. Ha más csinálja, akkor az “nem úgy néz ki, nem pont annyira szép.”

Mi lehet a háttérben?
Maximalizmus, bizalmatlanság, “csak én tudom, csak úgy jó, ahogy én csinálom” vagy éppen a “nélkülözhetetlen vagyok” érzése.

Következmény
Megbántódás a segíteni akaró fél részéről: “Én segíteni akarok, de neki semmi sem jó, akkor inkább nem csinálom.” Előbb-utóbb nem fognak segíteni a családtagok, mert úgysem tudják elég jól csinálni, ami megfelel Katának. Így ő magára hagyatott lesz ebben a helyzetben. Aztán egyszer csak váratlanul kifakad, mikor besokall, elfárad és a családra zúdítja keserűségét, mivel úgy érzi, hogy kihasználják.

Megoldás 

Ha magadra ismertél a fenti példában és felfedezted a maximalizmus csapdáját,  akkor “dolgozz“ ezen. Vannak nagyon egyszerű lépések, amiket meg tudsz tenni magadért.

Például: Családi kupaktanács, ahol megbeszélitek a párotokkal, a gyermekeitekkel az ünnepkörhöz tartozó feladatokat és közösen elosztjátok azokat. Lehet, hogyha más családtag végzi el, akkor nem lesz olyan  tökéletes, de nem veszik ki belőlük a segítés igénye.

A férj es a gyerekek nem érzik azt, hogy ők semmire sem képesek. A “semmit tevés” ideig óráig egyébként kényelmes, de ahol nem vállalunk feladatot ott nem is vagyunk igazán jelen.

Minden úgy tökéletes,  ahogy anyukám csinálta

#Judit karácsonykor mindent pontosan úgy csinál, mint gyerekkorában otthon az anyukájától látta. Döbbenten tapasztalja, hogy férje családjában másképp készültek az ünnepre. Más a koreográfia, a munkamegosztás, a menü.

További nehezítés, hogy a szülők látszólagos jóindulattal erőltetik a hazait. Hozzák a náluk szokásos hurkát, beiglit vagy rántott halat. Hát még ha az Anyós??

Mi lehet a háttérben?
Foggal körömmel ragaszkodni a származási család mintáihoz. Önbizalmi problémák. Ha mindenki úgy tudja, gondolja, ahogy én, akkor nekem igazam van. Tehát jó vagyok. Az értékek összeütközėse.

Következmény
Sok veszekedés van ilyenkor, hogy létezik-e igazi karácsony rántott ponty nélkül? Látszólag az egyik család győz a másik veszít. A valóságban azonban mindenki veszít. Keserűség, meg nem értettség, csalódás marad hátra.

Megoldás

Ha magadra ismertél, akkor neked és a párodnak érdemes dolgozni a leválás kérdésével. Írjatok össze sok olyan mondatot,  melyek hatással voltak rád, rátok az ünnepi készülődésben. Beszélgessetek erről a pároddal, mert náluk lehet, hogy nem ugyanazok voltak az értékek.

Keverjétek ki ebből a saját színeiteket. Menjetek el egy randira es beszélgessétek át, hogy kinek mi a fontos, kinek mit jelentenek az ünnepek. Mik a szokások és mik azok, amik valóban örömöt adnak, mik azok amik az “így kell” kategóriába esnek.

Legyetek bátrak és őszinték! Hiszen számotokra és gyermekeitek számára is az a legfontosabb, hogy együtt, szeretetben megélhessétek a családi lét meghittségét. Ehhez pedig nem kell tökéletesnek  lenni. Ráadásul a gyermekeiteknek a ti szokásaitok lesz az alap, így arra bíztatlak, hogyha megvan a közösen “kikevert szín”, akkor képviseljétek azt bátran a családotok felé.

Végül két jó tanács

Légy őszinte magadhoz!

Gondolkozz el rajta, hogy valójában mi mozgat, mi motivál?

 • Megfelelés?
 • Öröm?
 • Kötelesség?
 • Megszokás?

Tervezz!

 • Kezdd el időben, hogy ne kapkodás legyen a vége. Most még időben vagy.
 • Írd össze az állandó feladatokat és nézd meg az “eszeddel” és a szíveddel is.
 • Írd mellé, hogy milyen érzés megcsinálnod.
 • Ki tudná esetleg még megcsinálni?
 • Ez milyen érzés lenne számodra?
 • Ezekről az érzésekről beszélgess valakivel.
 • Milyen mintázatot vélsz felfedezni?


Szerző: Süttő Márta
mentálhigiénés szakember
www.suttomarta.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.
Ugrás az oldal tetejére