Jelenlegi hely

Fánkok a farsangi mulatságra

A vízkereszttől nagyböjtig tartó, vidámsághozó-télűző ünnepünk a farsang, melynek elengedhetetlen kelléke a farsangi fánk. A fánkok készítése jó mulatság, még a kicsik is könnyedén tudnak benne segíteni, imádják lyukasztani a közepét és a csörögét is formázni, bátran hagyjuk őket segíteni, a kisült finomságok közül az övék biztos jó kedvre derít mindenkit!

Farsangi fánk

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 3,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 2 tojássárgája
  • 7 dkg margarin
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz


Elkészítés:

  1. Az élesztőt langyos cukros tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk. Azt tudni kell, hogy 36 fok az ideális hőmérséklete a tejnek és még jobb lesz a tészta, ha az élesztőbe pár perc habosodás után szórunk bele egy kis lisztet, és az ujjunkkal kicsit összekeverjük, majd tovább kelesztjük. Így kb. 15 perc alatt készen is van az élesztőnk, ez egy fontos része az igazán jó szalagos fánknak. Beleöntjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a tojásokat, a maradék cukrot, sót, a többi langyos tejet felváltva a langyos vajjal.

  2. Összegyúrjuk az egészet, jól kidagasztjuk, majd jól bebugyolálva duplájára kelesztjük.

  3. Deszkára kiborítjuk, kicsit ellapogatjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és még így is kelesztjük kb. fél órát.

  4. Az olajat felforrósítjuk, a fánkokat felfordítjuk, alul az ujjunkkal lyukat nyomunk bele, és úgy sütjük. Először letakart edényben, majd levesszük a fedőt, és megfordítjuk a fánkokat. Vigyázzunk, ne hirtelen süssük, mert a közepe nem sül át! A kiszedő tányérra mindig tegyünk papírszalvétát, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. A végén porcukorral és finom baracklekvárral ízesítjük.


A másik elengedhetetlen farsangi recept a forgácsfánk, avagy a csörögefánk:   

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg puha margarin
  • 2ek tejföl
  • pár csepp rumaroma

A sütéshez:

  • olaj
  • A tetejére:
  • porcukor
  • baracklekvár
  • reszelt citromhéj


 A jó csöröge ropog és morzsállik!  

Elkészítés:

1.      A lisztet egy tálba szitáljuk, az olvasztott margarint a liszthez adjuk. Beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot, a rumot, citromhéjat és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

2.      Majd kb. 3 mm vastagságú téglalapformára nyújtjuk, természetesen picit lisztezzük meg a deszkát, hogy ne ragadjon oda a nyújtás közben, és derelyeszaggatóval  kb. 8x5 cm-es téglalapokra vágjuk. Egy-egy lapot aztán hosszában bemetszünk és a résen alulról befordítjuk a téglalap mindkét rövidebb oldalát. Így kapjuk meg a hagyományos csörögefánkformát.

3.      Forró olajban arany barnára sütjük, papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. A végén pedig porcukorral és finom baracklekvárral ízesítjük.

4.      Jó étvágyat!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek:  „A nevetés gyógyít” témában

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek: „A nevetés gyógyít” témában

Pályázat típusa: Videó készítőKorosztály: 16 felettNevezési határidő: 2021. január 31.
Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Kruchió László dekoratőr idén 13. alkalommal készítette el Adventi kiállítását, amit évről évre vár szinte az egész város. Egy mesevilágba csöppenünk a kiállítást körbejárva, lélekben is készülve a karácsonyra.A város főtere megtelik játékossággal és a várakozásra való felkészüléssel. November 29 – december 13-ig látogatható a szabadtéri kiállítás Monor központjában, a Szent István téren.
A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! avagy karácsony újrafelhasználva

A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! Avagy karácsony újrafelhasználva

Az ünnep kiváló alkalom arra, hogy a környezetünkért is tegyünk, sőt mindezt együtt is tehetjük a családdal, barátainkkal vagy kollégáinkkal. Kreativitással, előre tervezéssel csökkenthető az egyszer használatos dekorációk, csomagolások mennyisége. Ötletek, tippek, videók a képeslaptkészítéstől a karácsonyfáig!
Exkluzív ajándék az olvasóinak

Exkluzív ajándék az olvasóinknak

Sokat gondolkoztunk mi legyen az ajándék az olvasóinknak. Valami olyan, aminek igazán örültök, amit szívesen megosztotok, és ami nem terem minden üzletben (ugyebár a mai világban ilyen már nincs is J ) és amit Ti is tovább ajándékozhattok.
Ugrás az oldal tetejére